Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ και ΗΠΕΙΡΟΣ ...


Συμφερούπολη...
Γράφει ο  ΣΠΥΡΟΣ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ,

Φιλόλογος-Συγγραφέας

  Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία είναι φυσικό να ανησυχούν όλους τους λαούς που ενδιαφέρονται για την ειρήνη, τη συνεργασία και την πρόοδο. Ανησυχούν όμως ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες, γιατί οι σχέσεις μας με την Ουκρανία υπήρξαν θερμές και πανάρχαιες, συνεχίζονται δε, με αμείωτο ρυθμό, κατά τα νεότερα χρόνια. Όπως εξαίρουν σύγχρονοι Ουκρανοί ιστορικοί "Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα ξεκινάνε απ’ την αρχαιότητα με την ίδρυση αποικιών, αρκετά δε σωζόμενα μέχρι σήμερα μνημεία μαρτυρούν την εδώ παρουσία των Ελλήνων και αποτελούν τη βάση του Ουκρανικού πολιτισμού". 
Με τη σημαντική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι απόδημοι Έλληνες κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας σ’ αυτή την περιοχή, που ανήκε τότε στην Τσαρική Ρωσία, κατόρθωσαν να εκπληρώσουν το καθήκον τους προς την πρώτη και τη δεύτερη πατρίδα τους, τις οποίες φρόντισαν να στολίσουν με τα ευγενικά δημιουργήματά τους, τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα και αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες της δράσης και της προσφοράς τους. Δράση και προσφορά που επιβεβαιώνεται, εκτός των άλλων, απ’ την πολύχρονη και πολύτιμη παραμονή τους στην πόλη Νίζνα (Νιζίν) της τότε Τσαρικής Ρωσίας – σημερινής Ουκρανίας – στην οποία μεγαλούργησαν και πολιτογραφήθηκαν στην ιστορία της με τον επίζηλο τίτλο: "Αυτοί οι αξιοσέβαστοι Έλληνες". 
Το διαπιστώσαμε αυτό και εμείς, κατά τις τρεις επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε σ’ αυτή την περιοχή, μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, στα πλαίσια της έρευνάς μας για τους Ηπειρώτες εμπόρους – Ευεργέτες του Έθνους. Τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της Νίζνας, προέρχονταν κατά βάση από την Ήπειρο και χωρίς να θέλει κανείς να υπερβάλει, θα μπορούσε να αποκαλέσει αυτή την Κοινότητα, το περίφημο Γραικικό Μαγιστράτο της Νίζνας,"Κοινότητα των Ηπειρωτών". Από εκεί ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα οι Ζωσιμάδες (Ζώης, Αναστάσιος, Νικόλαος), οι Ριζάρηδες (Μάνθος και Γεώργιος), οι Δομπόληδες (Τριαντάφυλλος και Ιωάννης), ο Ζώης Καπλάνης, η οικογένεια Τομαρά από το Ελληνικό Ιωαννίνων, ο λόγιος Νικόλαος Μαρούλης από την Παραμυθιά και πολλά άλλα εκλεκτά τέκνα της Ηπείρου.
Σήμερα η Νίζνα δίνει στον επισκέπτη την εικόνα μιας μεγάλης περιφερειακής Ελληνικής πόλης. Ο Ελληνισμός αρχίζει να αναβιώνει, σ’ αυτό δε συμβάλλει ο εκεί Ελληνικός Σύλλογος "ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ".
Όταν η Νίζνα άρχισε να παρακμάζει, στα μέσα του 19ου αιώνα, οι Έλληνες της Νίζνας ξαπλώθηκαν σε όλα τα μέρη της τότε Τσαρικής Ρωσίας, με επίκεντρο την Οδησσό, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, την Ευπατόρια, τη Σεβαστούπολη, και προπαντός τη Μαριούπολη, πόλη της Κριμαίας με έντονο το Ελληνικό στοιχείο.
Είναι χρέος όλων των Ελλήνων να δείξουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας, ο οποίος πρέπει να προστατευτεί με όλα τα μέσα. Αυτό το χρέος είναι βαρύ για μας τους Ηπειρώτες. Η πόλη της Νίζνας έχει αδερφοποιηθεί, το 2004, με την πόλη των Ιωαννίνων, όπως επίσης και η Ευπατόρια.
Στην Οδησσό η οικία στην οποία ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία – τα δύο από τα τρία ιδρυτικά μέλη της ήταν Ηπειρώτες – έχει μετατραπεί σε Μουσείο Φιλικής Εταιρείας από το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. ΣτηΜαριούπολη λειτουργούν Ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Γυμνάσιο και Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών. Σε όλα αυτά τα μέρη τα Ελληνόπουλα διδάσκονται την Ελληνική γλώσσα και πρέπει η διδασκαλία της να προστατευτεί με παρέμβαση του Ελληνικού Κράτους.
Οι Ηπειρώτες βουλευτές, οι τοπικοί άρχοντες, οι μαζικοί φορείς της Ηπείρου, πρέπει να πρωτοστατήσουν σε ενέργειες συμπαράστασης προς το χειμαζόμενο Ελληνισμό της Ουκρανίας, ώστε να διασφαλιστούν τα βασικά τους δικαιώματα, όπως αυτό προβλέπεται από τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ο Απόδημος Ελληνισμός αυτής της περιοχής αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού και γι’ αυτό χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων μας.

Από  ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, εφημερίδα των Ιωαννίνων