Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Αυγουστιάτικα, γρεβεντάτικα (2)

Δεκαπενταύγουστο στο Γρεβενίτι
15  Αυγούστου το βράδυ στο Μεσοχώρι

Μετά το περσινό πετυχημένο πανηγύρι, το φετινό, δυστυχώς, δεν ήταν από τα καλά. Η οικονομική κρίση εκτός από την τσέπη των Ελλήνων έχει επιδράσει και στη διάθεσή τους. Είμαστε στα πρόθυρα εθνικής ακεφιάς και αυτό, νομίζω, είναι πολύ άσχημο, γιατί η κακοκεφιά σού θολώνει το μυαλό. 
Τα τελευταία χρόνια τα πανηγύρια έχουν αρχίσει να παρακμάζουν και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" στην περσινή  Γ.Σ. του ΜΑΣ είχε κάνει την εξής πρόταση: "Πριν από το πανηγύρι, ας πούμε τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος της κοινότητας να συγκαλεί μια πλατιά σύσκεψη με θέμα:"Οργάνωση του πανηγυριού". Στη αυτή τη σύσκεψη να συμμετέχουν: Οι ενοικιαστές του καφενείου στο Μεσοχώρι, ο ΜΑΣ, η Εκκλησιαστική Επιτροπή και όποιος άλλος ενδιαφέρεται. Σίγουρα θα υπάρξουν ιδέες και προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση του πανηγυριού".
Στη φετινή Γ.Σ. του ΜΑΣ ακούστηκε ότι πολλά πανηγύρια στα οποία ο χορός ήταν ελεύθερος, είχαν επιτυχία. Επειδή όλοι καταλαβαίνουν ότι για να  γίνει αυτό πρέπει κάποιος να πληρώνει τα κλαρίνα, ο γράφων πρότεινε ένα μεικτό σύστημα και μακάρι να βρεθεί κάτι καλύτερο.
Την παραμονή ο χορός να είναι ελεύθερος. Το Δεκαπενταύγουστο το πρωί, που χορεύουν κυρίως οι ηλικιωμένοι-χορός των γερόντων- ο χορός να είναι με πληρωμή. Εξάλλου οι γέροντες παίρνουν ακόμη συντάξεις, έστω και κουτσουρεμένες. Το βράδυ από τις 10 μέχρι στις 2:00 ο χορός να είναι ελεύθερος. Στη συνέχεια αν θέλουν κάποιοι να κάνουν παραγγελιές  και ''αδιοτροπίες"(γρεβεντάτικα οι παραξενιές) ας το πληρώσουν. Τη δεύτερη ημέρα που ενώ παλιά γινόταν το καλύτερο πανηγύρι, τώρα πάει να σβήσει, ο χορός να είναι ελεύθερος. Τα λεφτά για τα κλαρίνα θα καλύπτονται κατά ένα μέρος από το καφενείο, που θα ανεβάσει λίγο τις τιμές, από τον ΜΑΣ και από έναν λογαριασμό "Υπέρ πανηγυριού" που μπορεί όποιος θέλει να καταθέτει ένα μικροποσό-σαν να κερνάει τα κλαρίνα από μακριά- και οι καταθέτες θα ανακοινώνονται από τον ΜΑΣ. Το τελευταίο είναι στα όρια του χιούμορ, αλλά ας βρούμε κάτι πιο καλό!
Ευχή μου, του χρόνου να είμαστε όλοι εκεί, υγιείς και κεφάτοι να ζήσουμε ένα ωραίο πανηγύρι!

ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ-ΤΡΙΣΤΕΝΟ:1

 Στον καθιερωμένο καλοκαιριάτικο ποδοσφαιρικό αγώνα με το Τρίστενο, στο γήπεδο της Γρεβενέσιας,  η ομάδα του Γρεβενιτίου νίκησε 7-6! Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 5-1, αλλά το Τρίστενο με αντεπίθεση διαρκείας και αφού οι Γρεβεντάτες χαλάρωσαν, ισοφάρισε σε 6-6! Τελικά ο Δημήτρης Παπαχριστόδουλος έβαλε το νικητήριο γκολ. Πέρσι δεν είχαμε γράψει για τον αγώνα, γιατί θέλουμε να ξεχνάμε τις ...ήττες!  


Η ομάδα του Γρεβενιτίου (Λείπουν δυο-τρεις που είχαν πάει για ...νερό)
                                                             Φωτό: Κώστας Μπλάλης



ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΝΕΡΟ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ Wi Fi

Διακοπές, σημαίνει, να διακόπτεις τις συνήθειες που όλο το χρόνο σε κούρασαν και  ξεκουράζεσαι. Έλα όμως που αρκετοί, ακόμα και για επαγγελματικούς λόγους χρειάζονται το διαδίκτυο; Στο χωριό έχει αρκετές κεραίες, αλλά υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Πρέπει ο Δήμος και αυτό να το τακτοποιήσει. Επίσης το δίκτυο να γίνει ZAGORI και όχι ZAGORI QUEST.
To "ΜΑΛΑΜΕΙΟ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ" και η κεραία Wi  Fi
To καμπαναριό στον Άγιο Δημήτρη και ψηλά η κεραία
Θα τελειώσω το δεύτερο μέρος με μια εικόνα αφιερωμένη στους απανταχού απόδημους Γρεβεντάτες!


           
   Το εικόνισμα κάτω από τον Άγιο Δημήτρη στο δρόμο προς τη Μανώλα. 'Οταν παλιά περνούσαμε με τον πατέρα μου αφήναμε λίγα σταφύλια. Αν κάποιος διαβάτης ήθελε να πάρει τα σταφύλια, έπρεπε να ρίξει στο παγκάρι, τώρα είναι σπασμένο, ένα μικροποσό.

                                                                   Αυγουστιάτικα, γρεβεντάτικα (2) τέλος και...συνεχίζεται!