Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Καλντερίμια και Γρεβενίτι!


Δύο φωτογραφίες με πανέμορφα καλντερίμια από το Καπέσοβο.

Η μεσαία λωρίδα δεν είναι διακοσμητική, είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από το υπόλοιπο καλντερίμι και πιο ομαλή. Το έφτιαχναν έτσι για να φεύγουν από κει τα νερά και να περνάνε τα ζώα. Και οι φαλτσογωνίες στα σπίτια δεν είναι τυχαίες, τις έφτιαχναν για να μη σκοντάφτουν στις γωνίες τα φορτωμένα ζώα! Οι παλιότεροι ήξεραν καλύτερα από μας!

Τα Γρεβενιτάτικα καλντερίμια; Ανύπαρκτα, παντού τσιμέντο, το περισσότερο σε όλο το Ζαγόρι. Και όπου υπάρχουν καλντερίμια, σκοτώνεσαι! Κι εμείς τι κάνουμε; Κοιμόμαστε! Ούτε το Τρίστενο δίπλα μας δε βλέπουμε που σουλουπώθηκε! Ήμασταν κεφαλοχώρι και καταντήσαμε το πιο απεριποίητο χωριό στο Ζαγόρι και δε φταίει μόνο το κάψιμο από τους Γερμανούς. Έχω ακούσει από επισκέπτες "έχετε πανέμορφο χωριό, αλλά πολύ τσιμέντο"!
Πότε θα ανοίξουμε τα μάτια μας; Αλλά ποια είναι η προκοπή μας; Ούτε ένα καφενείο δεν μπορούμε να ανοίξουμε! Και πως να πούμε σε κανέναν, να πάει να επισκεφτεί το χωριό μας; Δε θα θέλει κάτι να φάει και να πιει; Νηστικός θα μείνει; Και δε λέω, για διαμονή, αυτή είναι άλλη πονεμένη ιστορία! Ούτε για τους κοντινούς επισκέπτες δεν έχουμε κάτι να προσφέρουμε!                                                            
                                                                                                   Κούλα Χασιώτη