Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

«Προεκλογική φωτοβολίδα» στο Ζαγόρι

Για «ανέξοδες προεκλογικές εξαγγελίες» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα το Τμήμα Περιβάλλοντος, όσον αφορά την ανακοίνωση που έγινε από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα να είναι το Ζαγόρι η επίσημη ελληνική πρόταση για ένταξή του στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.


Kαταρχήν, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση αυτή, τα οποία σχετίζονται με τον ίδιο τον κ. Τασούλα. «Στο πλαίσιο του αδυσώπητου εσωκομματικού ανταγωνισμού για την προβλεπόμενη μία και μοναδική έδρα της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας υλοποιεί μεθοδικά ένα σχέδιο προβολής «επιτευγμάτων» στον τομέα της αρμοδιότητάς του» αναφέρει. Σε καμία περίπτωση, δεν αμφισβητεί πάντως τη σπουδαιότητα του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου. Θεωρεί όμως ότι η προώθηση της υποψηφιότητας του Ζαγορίου είναι πολύ σοβαρή «για να γίνεται αντικείμενο ανέξοδων προεκλογικών εξαγγελιών». Κι αυτό επειδή η Unesco ακολουθεί μια ιδιαίτερα φειδωλή διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία ένταξη ελληνικού μνημείου στον κατάλογο έγινε το 2007 και αφορά την παλιά πόλη της Κέρκυρας.
Σε αυτό το σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ  Ιωαννίνων ασκεί έντονη κριτική όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην περιφερειακή αρχή, τις οποίες κατηγορεί ότι «υπονομεύουν τον φυσικό πλούτο του Ζαγορίου», φέρνοντας ως παράδειγμα «τις ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις κάθε είδους» και τα «έργα βιτρίνας που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία». Επιπλέον κατηγορούν την περιφερειακή αρχή για «απερίγραπτη στάση» απέναντι στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου που είναι ήδη ενταγμένο στο δίκτυο γεωπάρκων της Unesco και το οποίο σημειωτέον ότι «στήθηκε» με τη συνδρομή της αναπτυξιακής εταιρίας της Περιφέρειας «Ήπειρος». «Τσιγκουνεύεται να δώσει τα πέντε χιλιάρικα της ετήσιας συνδρομής για το γεωπάρκο, τη στιγμή που αποδεικνύεται τόσο ‘γαλαντόμα’ με τις αναθέσεις έργων και μελετών. Τουλάχιστον ας ‘βοηθήσει’ ο κ. υπουργός Πολιτισμού τον ομοϊδεάτη και στενό του φίλο, αν δεν κάνουμε λάθος, κ. περιφερειάρχη» επισημαίνει με νόημα. Και το πυρ κατά του κ. Τασούλα συνεχίζεται με έντονο τον πολιτικό αλλά και προεκλογικό χαρακτήρα: «Έρχεται σήμερα ο τελευταίος υπουργός Πολιτισμού μιας κυβέρνησης που βρίσκεται ‘υπό αναχώρηση’ να τάξει ‘καθρεφτάκια’ στους κατοίκους ‘πίσω από το βουνό’. Ποιους άραγε μπορεί να πείσει με την ανέξοδη παλαιοκομματική ηθική και λογική του; Σίγουρα όχι εμάς». Και τα σκωπτικά σχόλια για τον υπουργό Πολιτισμού συνεχίζονται, με τον ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων να «καθησυχάζει» τον κ. Τασούλα καθώς, όπως επισημαίνει, «αν κρίνουμε από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, η μέχρι χθες συνυποψήφια του κ. Ασημακοπούλου θα πολιτευτεί στη Β’ Αθηνών». Όσο για το μέλλον του Ζαγορίου, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η ανάδειξη και η προστασία του πολιτιστικού τοπίου του περνάει μέσα από τη θεσμοθέτηση και τον σεβασμό κανόνων, που ασφαλώς θα στηρίξουν και την ένταξη της περιοχής στις λίστες Unesco».