Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Και ο… κλήρος έπεσε στο Ζαγόρι

 Ψήφο εμπιστοσύνης στο Ζαγόρι έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προώθηση της υποψηφιότητάς του, προκειμένου να ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο θα προτείνει επίσημα ένα ελληνικό πολιτιστικό τοπίο για τον «μνημειακό» κατάλογο. Το Ζαγόρι, σε αυτή τη σημαντική του προσπάθεια, θα έχει αρωγό για την προετοιμασία και σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.

Η απόφαση οριστικοποίησης της πρότασης του υπουργείου για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco πάρθηκε χτες σε σύσκεψη. Στη σύσκεψη στο υπουργείο συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη, τα στελέχη Ευγενία Γερούση και Σταυρούλα Φωτοπούλου, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου. Το ίδρυμα, όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας, «θα είναι χορηγός αλλά και αρωγός για τη στοιχειοθέτηση της μελέτης και θα συνδράμει την επιστημονική της αρτιότητα». «Χαίρομαι που συνεχίζουμε την αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμβάλλοντας υλικά και επιστημονικά στην κατάρτιση της πρότασης προς την Unesco», είπε η πρόεδρος του ιδρύματος.
Ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε δε ότι η ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο της Unesco συνεπάγεται παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση. «Επιπλέον, δίχως να προϋποθέτει άλλες υποχρεώσεις, καθιστά απαραίτητη την εγρήγορση και τη φροντίδα για τη διατήρηση ακριβώς των χαρακτηριστικών που θα έχουν συμβάλει στη διάκριση αυτή. Τέτοια, εξάλλου, μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση: η προβολή της ποιότητας. Το Ζαγόρι διαθέτει ποιότητα και την αναδεικνύει» δήλωσε.
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου εξέφρασε ο δήμαρχος Ζαγορίου κ. Σπύρου ο οποίος μίλησε για μια ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής. Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών Γιώργου Τσουμάνη και του προέδρου του Ριζαρείου Ιδρύματος Χρήστου Μασαλά.
Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο πολιτιστικών αγαθών της Unesco, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στον ίδιο ενδεικτικό κατάλογο, βρίσκονται η αρχαία Νικόπολη και ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, αλλά και άλλα 13 μνημεία από άλλες περιοχές.
Τα πολιτιστικά τοπία επιλέγονται από την Unesco λόγω της ιδιαίτερης, οικουμενικής τους σημασίας, της αντιπροσωπευτικότητάς τους όσον αφορά καθορισμένες γεω-πολιτισμικές περιοχές, καθώς και λόγω της ικανότητάς τους να εκπροσωπήσουν τα ουσιαστικά και διακριτά πολιτισμικά στοιχεία τέτοιων περιοχών.
Κάθε υποψηφιότητα πολιτιστικού τοπίου (σ.σ. υπάρχουν κατηγορίες μνημείων στην Unesco) πρέπει να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις: τεκμηρίωση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας και διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας του εν λόγω πολιτιστικού αγαθού, κατάρτιση συγκριτικής ανάλυσης του αγαθού σε σχέση με παρόμοια αγαθά, εγγεγραμμένα ή μη στον κατάλογο, οριοθέτηση του πολιτιστικού τοπίου, λήψη μέτρων για την προστασία του μνημείου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κ.λπ. Όταν ένα πολιτιστικό τοπίο εγγραφεί στον κατάλογο, το κράτος-μέλος οφείλει να διατηρήσει την εξέχουσα οικουμενική αξία του.

(H δημοσίευση είναι από: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων  και ευχαριστούμε την συγχωριανή μας Κούλα Χασιώτη που μας το έστειλε.)