Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΖΑΓΟΡΙ:S.O.S. εκπέμπει γεφύρι στο Μακρίνο!



Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες  από την κατάρρευση του  ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, το περασμένο Φεβρουάριο, με τις διαδικασίες
 αναστήλωσής του να βρίσκονται ακόμη στη μελέτη!
Έκτοτε, συχνά οι τοπικοί φορείς απευθύνουν εκκλήσεις για καταγραφή 
και συντήρηση γενικότερα όλων των γεφυριών της Ηπείρου, που αποτελούν 
σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της. Παρ’ όλα αυτά ο χρόνος περνά κι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, μπορεί σύντομα να βρεθούμε ξανά σε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη, αναζητώντας εκ των υστέρων ευθύνες.
Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση περιγράφει ο Στέφανος 
Χρηστογούλαςο οποίος με...επιστολή του στην τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» εκπέμπει σήμα κινδύνου και για ακόμη ένα γεφύρι, αυτή τη φορά στο Ζαγόρι και πιο συγκεκριμένα για το γεφύρι του Αγίου Μηνά στο Μακρίνο, το οποίο κινδυνεύει με κατάρρευση. 
Συγκεκριμένα γράφει:«Συμπολίτες γρηγορείτε… Η σημερινή  μου επίσκεψη στο Ζαγόρι (12/6)περιλάμβανε και πεζοπορία σε γεφύρια.
 Ένα εξ αυτών και το γεφύρι του Αγίου Μηνά στο Μακρίνο Ζαγορίου. Μικρό, 
μονότοξο, αλλά όπως είδα με τα μάτια μου μάλλον και αυτό θα πέσει… Και θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν κανείς το επισκεφτεί θα διαπιστώσει ότι το κατάστρωμα έχει βουλιάξει. Την επικινδυνότητα όμως την καταλαβαίνεις αν δεις το γεφύρι από την κάτω πλευρά. Τα βασικά πέτρινα τόξα άρχισαν να ανοίγουν, κάποιος ή κάποιοι έχουν βγάλει τις σφήνες από τα κλειδιά λες και θέλουν να ανοίξει και να πέσει, κάποιος ή κάποιοι έχουν αφαιρέσει πέτρες από την μία πλευρά στα θεμέλια, γιατί δεν πιστεύω ότι παρασύρθηκαν από τα νερά, κάποιες πέτρες στον θόλο που δυστυχώς έχει χαλαρώσει, έχουν πέσει. Αν δεν γίνουν εργασίες συντήρησης κάποια στιγμή θα πληροφορηθούμε το κακό μαντάτο. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… λένε, σας παραθέτω φωτογραφίες και βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

[ H ανάρτηση είναι από ERIRUS GATE και μας την έστειλε η καλή συγχωριανή μας Κούλα Χασιώτη]