Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Γρεβεντάτες ευεργέτες: Ιωάννης Στρατηγάκης Πατίκος

Ιωάννης Στρατηγάκης Πατίκος


            [Φίλε Γιάννη, είσαι αξιέπαινος για αυτό που κάνεις, να συντηρείς την επικοινωνία των συγχωριανών μας. Μέσα από το blog σου πληροφορούμαστε για τις δράσεις του ΜΑΣ Γρεβενιτίου, του Τοπικού Συμβουλίου και τις ατομικές των συγχωριανών μας, καθώς και όλα τα νέα που αφορούν το χωριό. Προσωπικά μπορώ να συνεισφέρω και να προσθέσω στο ιστορικό ψηφιδωτό του χωριού σαν απογιομίσματα και τις δικές μου ιστορικές ψηφίδες.]
           
Βρύση στο Τσέγκι
            Θα ξεκινήσω από τον επιχώριο ευεργέτη-δωρητή Ιωάννη Στρατηγάκη Πατίκο. Κατά παράδοξο τρόπο για αυτόν τον τόσο σημαντικό άνθρωπο δεν γνωρίζουμε τίποτα για την επαγγελματική του δραστηριότητα. Είναι πρώτος ξάδερφος του Ιωάννη Χρήστου Πατίκου, παππού του αείμνηστου Γιάννη Πατίκου. Ποιος είναι όμως ο Στρατηγάκης; Ένα παραθυράκι, σε επικοινωνία μου με την Μαρία Πατίκου-Μπολοβίνη, μου άνοιξε σχετικά με το όνομα του πατέρα του. Στο Πατικέικο υπήρξε ο Ιωάννης Στεργίου Πατίκος, αρτοποιός στην Ρουμανία. Να είναι παράφραση του Στεργιάκη σε Στρατηγάκη; Τι να πω...

Από τη βρύση στο Τσέγκι...
            Φαίνεται ότι είχε οικονομική επιφάνεια. Την ίδια εποχή (1878) που ο Ευστάθιος Κουτούλης ανήγειρε το Παρθεναγωγείο και το Μικτό Νηπιαγωγείο, εκεί στο Πετρίδειο, χτίζει την τρίκρουνη βρύση στο Τσέγκι και τα δύο γεφυράκια.
ΑΓΑΘΟΕΡΓΗΜΑ ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΓΕΦΥΡΟΙΣ ΙΩΑ ΣΤΡ ΠΑΤΙΚΟΥ 1878, ΟΚΤΟΜΒΡΙΟΥ 20
            Το 1898 στα Γιάννενα λειτουργεί παράρτημα της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος “Άγιος Δημήτριος” που από το 1888 είχε έδρα την Σμύρνη και κάλυπτε και την Ρουμανία. Ο ίδιος αγοράζει για λογαριασμό της 380 ομολογίες του Εθνικού Δανείου, τις οποίες τις καταθέτει στην Ε.Τ.Ε. Το ποσό είναι αρκετά μεγάλο, 50.000 δρχ. Οι τόκοι συντηρούσαν το Σχολαρχείο Αρρένων και το Δημοτικό Αρρένων στο Μεσοχώρι καθώς και εκείνα του “Πετρίδειου”, πληρώνονταν οι δάσκαλοι, τα έξοδα συντήρησης και της αγοράς των εποπτικών μέσων.
            Το 1913 μετά από 35 χρόνια προσφοράς και δράσης αποτραβιέται στο Γρεβενίτι. Είναι εφοροεπίτροπος μαζί με τον Γεώργιο Κουλούρη και τον Ευστάθιο Καπετάνο, υπογράφουν το συμβόλαιο πρόσληψης του Ελληνοδιδασκάλου Αναστάσιου Δημ. Φάφα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Γιώργος Δερμάνης