Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Προικοσύμφωνον!



Το 1902 Εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γρεβενίτι είναι ο Γεώργιος Οικονόμου απ’ τη Χρυσοβίτσα. Φαίνεται ότι η θητεία του τερματίστηκε το 1915˙ γιατί απ’ το 1915-1945 ιερουργεί ο Νικόλαος Κατσίκης. 1945-1946 ο Δημήτριος Παππάς απ’ τη Δόλιανη. «Κρατηθείτε». Από το 1946-1949 στα χρόνια του εμφύλιου επανέρχεται, εξυπηρετώντας απ’ τα Γιάννενα και στα Γιάννενα τους κατοίκους του Γρεβενιτίου που κατέφυγαν εκεί λόγω των γεγονότων. Δηλαδή σαν να τον περίμενε 31 ολόκληρα χρόνια η «οργανική» θέση. Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος ενεδύθη το ράσο για 47 χρόνια τουλάχιστο! Εν ενεργεία!
Τον ανακάλυψα για πρώτη φορά να υπογράφει στις 18 Ιουλίου του 1902 ένα προικοσύμφωνο
Διαδικαστικά προικοσύμφωνου
«+ Εις το όνομα του πατρός και του υιού και του Αγίου Πνεύματος Αμήν. Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, ο νομοθέτης του σωματικού και πνευματικού νόμου, ο αύξησιν και πληθυσμόν νομοθετήσας, ειπών αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι κ.λπ. Ο ευλογήσας τον εν Κανά της Γαλιλαίας γάμον, και αυτός ε υλογήσας και τον παρόντα γάμον τον οποίον συνάπτουν αφ’ ενός μεν ο Ευστάθιος υιός του Αθανασίου Κολοβούρδα, εξάλλου δε η Μαρία θυγάτηρ Χριστοδούλου Πλόσκα, αμφότεροι όντες εις νόμιμον ηλικίαν, εις γάμον πρώτον, τη αμοιβαία αυτών ευχαριστίση και θελήση, τη συναινέση των γονέων και άλλων συγγενών.
Ο υποφαινόμενος Χρήστος έχων θυγατέραν ονόματι Μαρίαν, αρραβωνίζω αυτήν με τον Ευστάθιον υιόν του Αθανασίου, προηγουμένως μεν αποδίδων τας από ψυχής και καρδίας ημών ευχάς και ευλογίας, επομένως δε δίδω προίκαν τα εξής».
Τι του δίνει
Αον «Έν τέταρτον του μαγαζιού, κιρατζίδικου, το οποίον ευρίσκεται εις Ιωάννινα εις συνοικίαν Σιαράβα υπ αριθ. 92. Ομοίως δε και εν τέταρτον από τον φούρνον τον ευρισκόμενον πλησίον αυτού υπ αριθ. 89, ως και εν τέταρτον του παραρτήματος.
Βον Εις μετρητάς επτά λίρας οθωμανικάς, άτινα θα δοθώσιν την παραμονήν του γάμου.
Γον Εις φορέματα, ως και κοσμήματα κλπ, κλπ …….. Ταύτα πάντα δίδωμι αυτώ, ο δε πλουσιοπάροχος Θεός είθε να δώση αυτούς, αγάπην, πίστην αμοιβαίαν, μακροβιότητα. Δια πρεσβειών της υπεραγίας Θεοτόκου….μεγάλων βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης του Αγίου Μ. Προκοπίου και πάντων των Αγίων …..
- Διο συνετάχθη το παρόν εις διπλούν παρ αμφοτέρων και υπό των αξιοπίστων μαρτύρων».
Εν Γρεβενιτίω τη 18 Ιουλίου 1902

Οι Μάρτυρες Ευστάθιος Ι. Φάφας Τ.Υ., Κων/νος Π. Τζώρτζης Τ.Υ., Βράνος Ι. Φάφας Τ.Υ. Ο γαμπρός Ευστάθιος Κολοβούρδας Τ.Υ., ο πεθερός Χρίστος Πλόσκας Τ.Υ.
Ο Εφημέριος Γεώργιος Οικονόμου βεβαιώνει το γνήσιον των υπογραφών.
Ο Ευστάθιος Κολοβούρδας ξαναδιαβάζοντας το προικοσύμφωνο τούρχεται μια δεύτερη σκέψη˙ τα τέταρτα απ’ τους 2 φούρνους και το ένα από το κιρατζίδικο, τα θέλει σε χρήμα. Ο πεθερός του Χρίστος Πλόσκας το δέχεται να του τα δώσει σε μετρητά. Τα ακίνητα αυτά τα αγοράζει ο Αναστάσιος Δ. Κοτρόνης (πατέρας των γνωστών μας Χρίστου και Τάκη Κοτρόνη). Γυρίζει και του δίνει 55 οθωμανικές λίρες.»…τα έλαβα μέχρι λεπτού και εξόφλισα».
Σεπτεμβρίου 24 1902 Εν Γρεβενίτιου
Ο υποφαινόμενος
Τ.Υ.
Ευστάθιος Αθ. Κολοβούρδας

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Γιώργος Δερμάνης