Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

"Τα λαμπρούσια"

"Τα  λαμπρούσια"   στο  Γρεβενίτι!
Φωτό: Μένιος Βόντινας


Ο  πρόεδρος του Γρεβενιτίου Μενέλαος Βόντινας, μαζί με τις ευχές του για "καλό μήνα", μας έστειλε και μια υπέροχη φωτογραφία από το Γρεβενίτι,  με χειμωνιάτικα λουλούδια.
Επειδή κάτι μου θύμιζαν επικοινώνησα με τον πρόεδρο και αυτός αφού ρώτησε τις Γρεβεντάτισσες  μού διεμήνυσε (δηλ. μηνυματηθήκαμε!) ότι λέγονται "λαμπρούσια". Προφανώς, γιατί προμηνύουν τον ερχομό της Λαμπρής. 
Αλλά, άμα είσαι από το   Γρεβενίτι έχεις πλεονεκτήματα! Εάν έχεις απορία σχετική με την ιστορία ή την ετυμολογία του χωριού, ρωτάς τον καλό συγχωριανό και διακεκριμένο Καθηγητή  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρη Ράιο και μαθαίνεις. Άμα έχεις απορία σχετική με την πανίδα (το σύνολο των ζώων  της περιοχής) ρωτάς τον καλό φίλο του χωριού και του blog, Κώστα Μπέστα και μαθαίνεις! Άμα έχεις απορία σχετική με την χλωρίδα (τα φυτά μιας περιοχής) ρωτάς πάλι τον Κώστα, αυτός ρωτάει την σύζυγό του την κ. Γιώτα και έχεις την απάντηση! Και η απάντηση του ...Κώστα ήταν: Τα λέλουδα είναι: Γάλανθοι ,Galanthus reginae-olgae

Οι Άγγλοι ανθοκόμοι εντυπωσιασμένοι από το όμορφο λουλούδι που ανθοφορεί σε περίοδο που σπανίζουν άλλα ανθοφόρα επιδόθηκαν στην ανάπτυξη, προσαρμογή και εμπορική εκμετάλλευση του Γάλανθου( Snowdrops, στην αγγλική του ονομασία). Στην Αγγλία η λατρεία του κόσμου για αυτό το ευγενικό φυτό δημιούργησε ολόκληρη κίνηση με την ονομασία Galanthophilia. Galanthophiles Γαλανθόφιλοι),αποκαλούνται οι συλλέκτες,ερευνητές, εραστές των snowdops, καλλιεργητές ειδών Γαλάνθων. Ο όρος Galanthophile (γαλανθόφιλοι) πιθανότατα εφευρέθηκε από τον γνωστό Βρετανό καλλιεργητή φυτών κήπου, συλλέκτη βολβών και συγγραφέα EA Bowles (1865-1954).

Σήμερα ενθουσιώδεις συλλέκτες καλλιεργούν και διασταυρώνουν φυτά, δημιουργώντας νέα υβρίδια, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις στο χρώμα και στο μέγεθος από τα μητρικά φυτά. Κάθε Φεβρουάριο μήνα εκθέτουν τα φυτά τους, και το κοινό επισκέπτεται τις εκθέσεις λουλουδιών για να τα θαυμάσει από κοντά.
Και να σκεφθεί κανείς πως οι Γάλανθοι έχουν εισαχθεί στην Αγγλία από την Ελλάδα. Οι ξένοι επισκέπτες της Ελλάδας στο παρελθόν εκτός από τις αρχαιότητες και τα μνημεία είχαν γοητευθεί και από την σπάνια χλωρίδα της πατρίδας μας. Και αν οι νόμοι δεν αποτρέψανε την αρπαγή γλυπτών και σπάνιων αρχαιοτήτων από τη χώρα μας, αναλογιστείτε τι έχει συμβεί και ίσως συνεχίζει να συμβαίνει με σπάνια είδη φυτών της Ελλάδας που ξαφνικά συναντά κανείς σε περίφημους βοτανικούς κήπους της Ευρώπης.
Το σημαντικό είναι πως ένα από τα 5 είδη Γάλανθου της Ελλάδας, βρίσκεται στον Όλυμπο και στα Πιέρια όρη. Ένα φυτό με ελληνικό όνομα, με χώρα προέλευσης την Ελλάδα, που βρίσκεται και στον Όλυμπο, θα έπρεπε να απολαμβάνει της προσοχής μας, της αγάπης, της προστασίας και η ανάδειξή του θα δημιουργούσε τις βάσεις για την καλλιέργεια και την εμπορική του ανάπτυξη.


Η  Λαμπρή  πλησιάζει!
Γιάννης  Σιούλας