Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Τι θυμάμαι από τον Μανώλη Γλέζο!

Ο  Μανώλης  Γλέζος  μιλά στους  μαθητές  του  Γ. Σιούλα  για  τον αγώνα των  Παλαιστινίων και την  Εθνική  Αντίσταση! 

Τον  Μανώλη  Γλέζο τον άκουσα τρεις φορές από κοντά και τις τρεις κάτι  σπουδαίο έμαθα! Την πρώτη φορά το 2002. Οι δάσκαλοι της Νίκαιας και της  Π. Κοκκινιάς  οργανώσαμε μια εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης των  δοκιμαζόμενων Παλαιστινίων. Για την συγκέντρωση χρημάτων  διοργανώσαμε ποδοσφαιρικό αγώνα με τους παλαίμαχους του Ιωνικού  Νικαίας. Ο Μανώλης Γλέζος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας, έκανε την απονομή των μεταλλίων, φωτογραφήθηκε με όλους  και ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου να μιλήσει στους μαθητές μου.  Ήταν  80 ετών, αλλά  η φλόγα στα μάτια του, η κίνηση που θύμιζε νέο άντρα, ο επαναστατικός λόγος του, σου έδειχναν ότι είχε βρει το ελιξίριο της ζωής!  Και το είχε βρει:  "Όταν κάποιος είναι επαναστάτης, δεν γερνά ποτέ! Απλά πεθαίνει νέος  σε μεγάλη ηλικία!" μου είπε ένας φίλος μου, ηλικιωμένος-νέος!
Ο  Μανώλης   Γλέζος   με τους  μαθητές  μου

Την δεύτερη φορά ήταν το 2008. Με τον τότε Σχολικό Σύμβουλο  κ.  Ηλία  Ρ., μερικά Σχολεία της Παλιάς Κοκκινιάς και του Ρέντη, στο πλαίσιο της γνωριμίας των παιδιών με την τοπική ιστορία, υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα: "Η  Εθνική  Αντίσταση  1940-1944". Όπως όλοι ξέρουν αυτό είναι ένα ένδοξο  κεφάλαιο της ιστορίας μας,  αλλά για τους γνωστούς λόγους παραμελημένο και παρεξηγημένο... Ποιος θα ήταν ο πιο κατάλληλος να μιλήσει στην τελική εκδήλωση στους μαθητές; Ασφαλώς, ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος παρά τα 86 του τώρα με προθυμία ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας, ήρθε και μίλησε στους μαθητές! 
    Μετά το τέλος της εκδήλωσης συγκεντρωθήκαμε στο γραφείο των δασκάλων για ένα κέρασμα και συζήτηση. Ο Γλέζος μάς ρώτησε πού πάσχει το  εκπαιδευτικό μας σύστημα. Του απαντήσαμε  ότι χρειάζονται βελτίωση τα  Αναλυτικά Προγράμματα, τα  σχολικά εγχειρίδια, η υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και αύξηση των δαπανών για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τότε μας είπε την εξής ιστορία: "Ήμουν στο χωριό μου στην Απείρανθο της Νάξου και με φωνάξανε στο καφενείο ότι με θέλουν  στο τηλέφωνο από το γραφείο  του Πρωθυπουργού! Ξαφνιάστηκα, πήγα στο τηλέφωνο και ο τότε Πρωθυπουργός μού πρότεινε να αναλάβω το  Υπουργείο  Παιδείας (δεν θυμάμαι ποια ημερομηνία μας είπε)! και αφού δεν με είδατε  υπουργό σημαίνει ότι αρνήθηκα! Επειδή εδώ μιλάω με τόσους δασκάλους θα ήθελα τη γνώμη σας, αν πήρα τη σωστή απόφαση..." Σιγή έπεσε στους συναδέλφους! Πήρα τότε το λόγο και του είπα: "Νομίζω κάνατε σωστά, γιατί δεν θα κάνατε κάτι από αυτά που είχατε στο μυαλό σας! Απλά θα υλοποιούσατε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ". Μας απάντησε ότι από τα τόσα προβλήματα που του αναφέραμε ότι έχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ίσως κάτι να είχε βελτιώσει...Εδώ μας αποκάλυψε και μια άγνωστη σε μας πλευρά του  ότι είχε ασχοληθεί συστηματικά με τη γλώσσα!  Έχει εκδώσει μάλιστα και βιβλία, όπως "Το φαινόμενο Αλλοτρίωσης της  Γλώσσας" !
Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Την περίοδο της πρώτης μεταπολεμικά δίωξης του Γλέζου, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκωλ τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης»
Ο Μανώλης Γλέζος απεβίωσε σαν σήμερα, 30 Μαρτίου 2020. 
                                                        Αιώνια η μνήμη του!
                                         Γιάννης  Σιούλας