Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

“Γνωρίζω τα δημοκρατικά σου αισθήματα”

 


Προτομή  του  Γεωργίου  Μυλωνά  στα Γιάννινα

                           


 Ο Γεώργιος Μυλωνάς διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας από τον Φεβρουάριο του 1964 έως τον Σεπτέμβριο του 1965. Στο μεσοδιάστημα του 1964 έβαλε «πλάτη» να πραγματοποιηθεί το όραμα του αείμνηστου Γιάννη Πετρίδη, ευεργέτη-Δωρητή του χωριού μας, για λειτουργία Οικοκυρικής Σχολής στο Γρεβενίτι. Το κτίριο είναι έτοιμο, η δαπάνη ανέγερσης εξ ολοκλήρου δική του. «Προς εξυπηρέτησιν των αναγκών της περιοχής» .

Μηχανεύονται ονομασίες διάφορες. Και ο ευρηματικός τίτλος, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (Α.Μ.Ο.Σ.) λύνει το γόρδιο δεσμό της κρατικής γραφειοκρατίας. Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες δημοσιεύσεις με λεπτομέρειες.

Ο Μυλωνάς εκλέγεται με την Ένωση Κέντρου (Ε.Κ.) στις 3/11/63 βουλευτής Ιωαννίνων. Και πάλι στις 16/2/1964.

Είναι πλέον σε γόνιμη πολιτική ηλικία 44-45 χρόνων…

Έτσι λοιπόν… κινήθηκε ο πολιτικός του εκπρόσωπος Στέφανος Στεργιάδης ή Μπαλατσός. Σύσταση για το ποιόν και το κύρος του πατέρα μου  Τάκη Δερμάνη λαμβάνει από τον Κωστάκη Τόδουλο, βιβλιοπώλη Ιωαννίνων και συγγενή μας˙ έχει βέβαια και ο ίδιος προσωπική γνώμη.

Το Γράμμα του Μπαλατσού

Ιωάννινα τη 9-10-63

Αγαπητέ Τάκη,

Το παρόν γράμμα μου το γράφω κατόπιν συστάσεως του Κωστάκη Τοδούλου αλλά και εκ μέρους μου.

Δεν θα σου κάνω προεκλογική προπαγάνδα, γιατί ο καθένας έχει την πολιτική ωριμότητα και μπορεί να ξεχωρίσει.

Επειδή γνωρίζω τα δημοκρατικά σου αισθήματα και είμαι βέβαιος, ότι θα είσαι ένθερμος υποστηρικτής του Κέντρου σου κάνω την πρόταση να δεχθείς να αναλάβεις την αντιπροσώπευση του υποψηφίου βουλευτού της Ε.Κ. κ. Γεωργίου Μυλωνά. Είναι υιός του παλαιού Υπουργού Γεωργίας, Αλέξανδρου Μυλωνά που έδωσε τα δάση στις Κοινότητες. Ήταν προπολεμικώς αρχηγός του Αγροτικού Κόμματος, με συνυποψήφιο τον μακαρίτη γιατρό Ρογκότη.

Τώρα ο υιός φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον πατέρα του και να πάρει μια εξ ίσου θέση με αυτόν στις καρδιές όλων μας. Εάν λοιπόν δέχεσαι, να μου απαντήσεις αμέσως, για να κανονίσωμεν να έλθει μια μέρα αυτού. Την ημέρα θα ορίσεις εσύ, πάντως μετά τις 15 τρέχοντος.

Ο Μπαρμπα Κώστας θα σε ενημερώσει σχετικώς.

Περιμένω γράμμα σου χωρίς άλλο.

Με αγάπη Στεργιάδης ή Μπαλατσός

Κωλέτη 43

Ιωάννινα

Υ.Γ. Ξέχασα να σου πω να μην σου περάσει η ιδέα ότι θέλομεν να πάμε κόντρα με άλλους συνυποψήφιους του Κέντρου. Η πρώτη δουλειά, όσον το δυνατόν περισσότερα ψηφοδέλτια στο Κέντρο και μετά οι σταυροί στον υποψήφιο της προτιμήσεως του καθενός.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολιτικός του προϊστάμενος στο Υπουργείο Προεδρίας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως Υπουργός της. Ο ίδιος ανήκε στην αριστερή πτέρυγα της Ε.Κ. Το 1968 η χούντα τον εκτόπισε στην Αμοργό. Τον Οκτώβριο του 1969 δραπέτευσε και κατέφυγε στο εξωτερικό.

Μικρή σημασία έχει, αν τελικά δέχτηκε, ή δε δέχτηκε ο πατέρας μου, να τον αντιπροσωπεύσει στις εκλογές στο χωριό μας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Γιώργος Δερμάνης