Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Στα Γιάννινα ένα σύγχρονο ξενοδοχείο 79 ετών!

 


Φωτογραφία


Μετά από αρκετά χρόνια, το ξενοδοχείο Mητρόπολις (Metropolis) στην οδό Αβέρωφ, επαναλειτουργεί δίνοντας έναν άλλον αέρα στο παλιότερο, από άποψη χρόνου, ξενοδοχείο της πόλης.


 
Οι ιδιοκτήτες του δημιούργησαν ένα μικρό πολυτελές ξενοδοχείο με βάση τα λεγόμενα boutique hotels και ένα καφέ-μπιστρό που αποτελεί ήδη έναν τόπο συνάθροισης των Γιαννιωτών.
Η αναστήλωση του κτιρίου αυτού, που διατηρεί εξωτερικά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του μοντερνισμού της περιόδου του μεσοπολέμου, δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να υπάρξει το σημερινό αποτέλεσμα. «Το κτίριο αυτό αναστηλώθηκε με τσάπα και φτυάρι» όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο ένας από τους ιδιοκτήτες, Θύμιος Λύτσικας. Κι αυτό επειδή δεν ήταν εφικτή η είσοδος μηχανημάτων εντός του κτιρίου. Ό,τι έγινε, έγινε σχεδόν με το χέρι, ακόμα και το σπάσιμο ενός μεγάλου βράχου στο υπόγειο του ξενοδοχείου. Μια από τις μεγάλες δυσκολίες στην αναστήλωση ήταν το ύψος του κτιρίου: 15 μέτρα.
Βασική επιθυμία των ιδιοκτητών εξαρχής ήταν η διατήρηση της εξωτερικής εμφάνισης του ξενοδοχείου. Δεν είναι τυχαίο που με δική τους πρωτοβουλία το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο. Σήμερα, στη θέση των 16 δωματίων του 1934, οπότε και κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο, βρίσκονται εννιά πολυτελή δωμάτια, το καθένα με δική του, ξεχωριστή διακόσμηση.
Πέραν του κτιριακού… εκσυγχρονισμού, υπάρχει πια στον χώρο μια διαφορετική, σύγχρονη αντίληψη για την εξυπηρέτηση των πελατών. «Η φιλοσοφία μας είναι ο πελάτης να νιώθει σαν στο σπίτι του» μας λέει η Δώρα Λύτσικα. Μια βασική καινοτομία είναι η ύπαρξη «Ελληνικού Πρωινού» με σφραγίδα, επίσημα δηλαδή από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. «Είμαστε το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης που έχει ενταχθεί στο ‘Ελληνικό Πρωινό’» προσθέτει η κα Λύτσικα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ελληνικό πρωινό ταυτίζεται με το ηπειρώτικο πρωινό.
Το ξενοδοχείο «Μητρόπολις» ακολουθεί από ό,τι φαίνεται τον δρόμο καινοτομίας, όπως είχε κάνει και το 1934, όταν χτίστηκε από Ευθύμιο Λύτσικα, παππού των σημερινών ιδιοκτητών. Ο Ευθύμιος Λύτσικας ξεκίνησε τις οικοδομικές εργασίες του ξενοδοχείου το 1931, όταν και επέστρεψε στα Γιάννενα μετά από 20ετή περίπου παραμονή στις ΗΠΑ. Το ξενοδοχείο άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο του 1934. Ήταν το πρώτο με τρεχούμενα νερά και κεντρική θέρμανση. Στα εγκαίνια που είχαν γίνει τότε (20 Αυγούστου), είχαν παραβρεθεί οι τοπικές αρχές οι οποίες είχαν εκφράσει τον θαυμασμό τους «διά την τελειότητα του κτιρίου, την καλήν τακτοποίησιν και διαρρύθμισιν αυτού και εκφράσαντας την ικανοποίησίν των διότι το κτίριον δίδει ένα τέλειον καλλωπισμόν εις την πόλιν μας».