Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Σκέφτονται να φορολογήσουν τις πέτρες και τα... πουρνάρια!

Ποιος "τυχερός" θα φορολογηθεί γι' αυτό το αγροτεμάχιο!
 
   Με βάση αυτά που ακούγονται η κυβέρνηση σκοπεύει να καθιερώσει "στρεμματικό" ή κατ΄ αποκοπή φόρο "ανά ιδιοκτησία" σε όλα τα αγροτεμάχια, βοσκοτόπια και κτήματα εκτός σχεδίου, τα περισσότερα απρόσοδα!

   Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός (ίσως και για μικρές αντιδράσεις), καθώς δεν υπάρχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγραφή των εκτάσεων. Αργότερα μετά την συγκέντρωση στοιχείων από την υποβολή νέου Ε9 από τους ιδιοκτήτες, η φορολογία θα γίνει αναλογική και προοδευτική, ανάλογα με την έκταση και τη θέση των εκτός σχεδίου ακινήτων. Ακούγεται ότι θα κυμαίνεται από 5€ μέχρι 10€ το στρέμμα και μέχρι 50€ ανά ιδιοκτησία.
   Στην οριζόντια φορολογία θα υπαχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές εκτός σχεδίου όπως: οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, αγροτικές αρδευόμενες ή μη εκτάσεις ανεξάρτητα από την έκτασή τους.
   Η φημολογούμενη αυτή φορολόγηση των αγροτεμαχίων, που για στο Ζαγόρι είναι τελείως εγκαταλελειμμένα, γεμάτα πέτρες και γαϊδουράγκαθα, πιστεύω να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυ-ριών. Οι περισσότεροι έχουν κληρονομήσει κάποιο χωράφι ή βοσκότοπο στη Μανώλα, στο Παντιαμάρι, στο Παλιοχώρι, στους Πλουκιάτες ή αλλού και το κρατούν για συναισθηματικούς κυρίως λόγους, γράφοντάς το στο Ε9. Τώρα αν από το 2013 αποτελέσει φορολογητέα ύλη, πολλοί θα αναγκαστούν  να αποποιηθούν την περιουσία τους στο χωριό και να την ...χαρίσουν στο κράτος!
   Δυστυχώς, οι αρμόδιοι για τα οικονομικά στη χώρα μας μαζί με τους αναίσθητους της τρόικα, για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να βάζουν φόρους στους οικονομικά αδύνατους, αφού όπως είπε κάποιος: "Οι νόμοι είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Πιάνονται τα αδύνατα έντομα, τα μεγάλα τον ξεσκίζουν".
   Ας ελπίσουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική, είδος υπό εξαφάνιση στη χώρα μας, γιατί σε λίγο βλέπω να πληρώνουμε φόρο και για τα πλατάνια στο Μεσοχώρι! 
   Α! ξέχασα και για τον πλάτανο στο Χάνι!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ   και... Χαιρέτα μου τον πλάτανο!
                                                                                                              
                                                                                                                              Γιάννης Σιούλας