Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Αλή Πασάς, από λήσταρχος ηγεμόνας

«Ούτε αγιοποίηση ούτε δαιμονοποίηση»

Ένα ακόμη λεύκωμα αφήνει παρακαταθήκη στην πόλη ο πρώην δήμαρχος και αρχιτέκτονας Τάσος Παπασταύρου. Χθες Σάββατο, στις 8 το βράδυ, ο δήμος Ιωαννιτών παρουσίασε στο Πνευματικό Κέντρο το δίτομο λεύκωμα με τίτλο: «Αλή Πασάς, από λήσταρχος ηγεμόνας».


Το καλωσόρισμα έγινε από τον δήμαρχο Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιο, ενώ χαιρετισμό έκανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Την παρουσίαση του λευκώματος με προβολή εικόνων έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας.
Για το λεύκωμα αυτό, ο πρώην δήμαρχος εργάστηκε τέσσερα χρόνια. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται 1200 φωτογραφίες πινάκων, χαρακτικών και εγγράφων. Μεγάλο μέρος από το υλικό αυτό, το οποίο βρίσκεται στα χέρια συλλεκτών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, όπως μας λέει ο κ. Παπασταύρος. «Ούτε αγιοποιώ ούτε δαιμονοποιώ τον Αλή πασά. Άλλωστε είναι μια αντιφατική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.
Σίγουρα όμως είναι ένα ιστορικό πρόσωπο που με την πορεία του σφράγισε την ιστορία των αρχών του 19ου αιώνα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Αλβανίας, των Βαλκανίων γενικότερα, και ίσως ολόκληρης της Ευρώπης» δηλώνει στον «Η.Α.».
Στον πρόλογο του λευκώματος, ο κ. Παπασταύρος ξεκαθαρίζει ότι το πόνημά του δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα, αφού όλα όσα περιλαμβάνει, ακόμα και οι διάλογοι, προέρχονται από πρωτογενείς πηγές, και μαρτυρίες. Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε, ίσως, να χαρακτηριστεί διασταλτικά, όπως αναφέρει ο ίδιος, και ως «αληπασάδικη πινακοθήκη» ή «ο Αλή Πασάς στην Τέχνη’» δεδομένου ότι στο περιεχόμενό του κυριαρχεί η εικαστική πλευρά του Αλή πασά. Η έρευνά του αποκάλυψε δε μια σειρά από ευρωπαϊκά μελοδράματα, τραγωδίες και όπερες (εκτός από τα έμμετρα θεατρικά ελληνικά έργα) για τη ζωή της προσωπικότητας αυτής, που έχουν παρουσιαστεί στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές. Παρών δηλώνει ο Αλή πασάς και σε διάφορα ελληνικά τραγούδια, ενώ αποτελούσε αγαπημένο θέμα και των ελλήνων καραγκιοζοπαιχτών. «Η πρώτη παράσταση ‘Καραγκιόζη’ στην Ελλάδα έγινε το 1809 στα Γιάννενα από έναν εβραίο που –όπως λέγεται- είχε μετακαλέσει ο ίδιος» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Παπασταύρος.