Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου






Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου και ώρα  07.00 το απόγευμα το βιβλίο παρουσιάζεται στα Γιάννενα (αίθουσα εκδηλώσεων«Δημήτρης Χατζής», Θεατράκι, περιοχή Σκάλα). 
Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Ζαγορίου, o Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών  και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δώρα Χουλιάρα,  Περιφερειακή Διευθύντρια Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, ο Γιώργος Νικολάου, αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Δημήτρης Χαντζαρόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. 
Την εκδήλωση, την οποία θα προλογίσει και θα συντονίσει ο πρόεδρος  του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ιωαννίνων Γιάννης Αναγνώστου, θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος και ο τοπικός σύμβουλος της μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου Ηλίας Λάμπρης. Κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει η φιλόλογος Νίκη Ζούκη.    
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στρατιώτες της 1ης γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις που ανέλαβαν την τιμωρία και την εκτέλεση του Κομμένου, βύθισαν στο αίμα, στην απόγνωση και στη στάχτη ολόκληρη την Ήπειρο. Στις 14 Ιουλίου 1943 ο στρατηγός διοικητής της 1ης μεραρχίας Βάλτερ Στέτνερ εγκαθίσταται στα Γιάννενα. Το πολεμικό τοπίο στην Ήπειρο αποκτά πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, με κυριότερο απ’ όλα την ακραία ναζιστική αρχή της βίας χωρίς όρια. «Μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, η ελίτ του γερμανικού στρατού ξηράς, εγκαθίσταται εκείνες τις μέρες στην Ήπειρο, έχοντας πίσω της τέσσερα χρόνια πολέμου σε όλα τα μέτωπα, από τη Γαλλία μέχρι τον Καύκασο, με τελευταίο σταθμό πριν έρθει στην Ήπειρο το Μαυροβούνιο», γράφει  ο Αθ. Γκότοβος. Στις 22 Ιουλίου αρχίζει η «εκκαθαριστική επιχείρηση Ζάλμινγκερ» και τον επόμενο μήνα η επιχείρηση «Αύγουστος». Κατά το χρονικό αυτό διάστημα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον των «ληστοσυμμοριτών», η Ήπειρος μετατράπηκε σε λουτρό αίματος και σωρούς ερειπίων. Δεκάδες χωριά κάηκαν και εκτελέστηκαν εκατοντάδες αντάρτες και άμαχοι.

[ Ευχαριστούμε τον Ηλία Λάμπρη, γαμπρό του Σωτήρη Θεοδωρίκα, που μας έστειλε την είδηση.]