Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Έπεσε το γεφύρι της Πλάκας...

«Καλύτερα να είχαν πέσει τα σπίτια μας παρά το γεφύρι».... Μ' αυτή τη φράση οι κάτοικοι των χωριών των Τζουμέρκων μεταφέρουν τον πόνο και την πίκρα καθώς από το πρωί της Κυριακής χάθηκε ένα κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού στα θολά νερά του Αράχθου!
Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας δεν υπάρχει πια. Μπορεί να άντεξε στο πέρασμα του χρόνου όμως δεν άντεξε την τελευταία καταιγίδα.

Ο κίνδυνος από πολλούς είχε επισημανθεί εδώ και καιρό... Όμως οι απαραίτητες παρεμβάσεις δεν είχαν δρομολογηθεί...
Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές δήλωσε πως χάθηκε ένα στολίδι για την περιοχή και τώρα βαριά υποχρέωση όλων να συνδράμουν για την αναστήλωση.
Το ιστορικό γεφύρι στα όρια των νομών Άρτας και Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων στον Άραχθο, ήταν από τα μεγαλύτερα, ωραιότερα και πιο γνωστά πέτρινα γεφύρια στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων.
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε το 1868, από μαστόρους, τεχνίτες της πέτρας με πρωτομάστορα τον Κωνσταντίνο Μπέκα.
Με την κατασκευή του, διευκόλυνε τις μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών της περιοχής που είναι χτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων και των μεγάλων κοπαδιών των νομάδων που ήταν αναγκασμένοι να περάσουν τον ορμητικό Άραχθο.

Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Έχουμε και μεις γεφύρια, τα έλεγξε κανένας ή θα το ανακαλύψουν όταν πάθουμε τα ίδια;
Δεν έφταιγε ο καιρός, είχε βλάβες από πριν και αφορμή ήταν οι βροχές.
 
                                                                                                            Κούλα  Χασιώτη