Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Σπουδαία μέρα για το Πολυφωνικό Τραγούδι, κορυφαία μέρα για το Πολυφωνικό Καραβάνι!


Αγαπητοί συμπατριώτες, χθες ήταν μια σπουδαία μέρα για το Πολυφωνικό Τραγούδι, μια κορυφαία μέρα για το Πολυφωνικό Καραβάνι!
Χθες στάλθηκε η πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού στον Παγκόσμιιο Κατάλογο των Βέλτιστων Πρακτικών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO!
Ο φάκελος της πρότασης, καρπός μακρόχρονης και εξαντλητικής, συλλογικής; προετοιμασίας, στάλθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί την πρώτη διαχρονικά πρόταση της χώρας μας στον διαίτερα απαιτητικό κατάλογο των Best Practices όπου, μέχρι τώρα, έχουν εγγραφεί μόλις 20 στοιχεία από τις 178 χώρες που συμμετέχουν στην UNESCO. Αποτελεί, επίσης, την μόνη πρόταση που έστειλε η Ελλάδα φέτος στον διεθνή οργανισμό.

Αυτή είναι μια μέρα δικαίωσης για τον εικοσάχρονο αγώνα του Πολυφωνικού Καραβανιού να κρατήσει ζωντανό και να μεταλαμπαδεύσει το Πολυφωνικό Τραγούδι. Όσοι τάξαμε την ίδια μας την ζωή σε αυτό τον σκοπό, δημιουργώντας και διαρκώς διευρύνοντας ένα θεσμό που ξεκίνησε από ένα χωριό, το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, για να αγκαλιάσει όλα τα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου, δώθε και κείθε από το σύνορο, εξαπλώνοντας τη δράση μας και σε χωριά της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Κέρκυρας, εξακτινώντας δράσεις σε σειρά αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πύργος, Χίος, Χαλκίδα, Βόλος, Τρίκαλα κα), διαβαίνοντας τα σύνορα και εξαπλώνοντας δράσεις σε Αλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρεττανία, νιώθουμε σήμερα μια βαθιά δικαίωση. Η ικανοποίηση είναι ακόμη μεγαλύτερη γνωρίζοντας πως αυτός ο θεσμός πορεύεται με ίδια μέσα, δίχως επιχορηγήσεις και "προγράμματα", χάρη στην αφοσίωση και την αγάπη των ανθρώπων που συναντιούνται σε αυτό το μεγάλο, υπέροχο ταξίδι των φωνών. 

Πέντε γενιές πίσω, η οικογένειά μου απαριθμεί πάππου προς πάππου κυρατζήδες. Πέρυσι γνώρισα ύψιστους τίτλους τιμής - αναγορευόμενος επίτιμος Δημότης Δερόπολης και επίτιμος Ολυμπίτης Καρπάθου για την προσφορά μου στο Πολυφωνικό Τραγούδι και στη Ζώσα και Ολυμπίτικη Παράδοση αντίστοιχα. Κορυφαίος τίτλος τιμής είναι αυτός με τον οποίο αναφέρομαι στην πρόταση του Πολυφωνικού Καραβανιού στην UNESCO - "κυρατζής του Πολυφωνικού Καραβανιού" και με αυτή την ιδιότητα θα ήθελα να ευχαριστήσω ξεχωριστά μερικούς από τους παραπλήπτες ετούτου του μηνύματος που συνέβαλαν, ο καθένας με τον τρόπο του και με άλλη ιδιότητα στην πρόταση. Ξεχωριστές ευχαριστίες λοιπόν σε Κώστα Λιάγκο της "Απείρου", Νίκο Ζέκη της Αετόπετρας, τους Σπύρο Τζίμα, Δημήτρη Χαντζαρόπουλο, Προκόπη Γκογιάννο του Εργαστηρίου Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής. Και φυσικά ευχαριστίες από καρδιάς και στους ανθρώπους της "Ηπειρωτικής Συσπείρωσης" που από πολύ παλιά και κατά καιρούς στήριξαν ή ανταποκρίθηκαν σε καλέσματα από το Πολυφωνικό Καραβάνι, όπως τους Ιπποκράτη Κατσένη, Σωτήρη Κολιούση, Ελένη Ντάσιου, Μαρίνα Τζάκου, Χρήστο Δήμου, Βαγγέλη Ματάτση, Γιάννη Νάκη, Νίκο Γιαννούλη και άλλους που δεν είναι στους εδώ παραλήπτες. 

Η χαρά για αυτή τη μεγάλη δικαίωση ανήκει σε όλους όσοι συναντιόμαστε στο Πολυφωνικό Καραβάνι, σε όλους όσοι πασχίζουμε για το Λαϊκό Πολιτισμό και την άλλη Ελλάδα. 
Και ενθαρρύνει όσους αγωνιζόμαστε για την Ήπειρο, την πολιτιστική της κληρονομιά και μια Πανηπειρωτική αντάξιά τους. 

Αλέξανδρος Λαμπρίδης
"κυρατζής" του Πολυφωνικού Καραβανιού

"ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ": Ευχαριστούμε τον συγχωριανό ΧρήστοΤσαλίκη, που "αλίευσε" την ανάρτηση!