Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Ημέρα μνήμης του Ζαγορίου στο Γρεβενίτι και «Greveniti Bike2019»


Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Δήμου «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» για την επέτειο καταστροφής των χωριών του από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και απόδοσης τιμής στα αθώα θύματα.
Η εκδήλωση διοργανώνεται την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, αλλά φέτος γίνεται μετάθεση της ημερομηνίας λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Πλέον στο Ζαγόρι υπάρχουν 15 αναγνωρισμένα Μαρτυρικά Χωριά της περιόδου 1941-1945. Στα αναγνωρισμένα προ ετών, Ασπράγγελοι, Μεσοβούνι,  Ελάτη, Μανασσής, Καλουτάς στο Κεντρικό Ζαγόρι,  Γρεβενίτι,  Φλαμπουράρι, Δόλιανη, Μακρίνο, Τρίστενο, Ελατοχώρι και Καβαλάρι στο Ανατολικό Ζαγόρι, αναγνωρίστηκαν πρόσφατα το Ηλιοχώρι και η Λεπτοκαρυά στην Τύμφη και η Βοβούσα. Για άλλα οκτώ που δεν αναγνωρίστηκαν ο Δήμος επαναφέρει το αίτημα προς την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΣ.
Εκτός της εκδήλωσης στο Μνημείο Πεσόντων Γρεβενιτίου, με ομιλία και κατάθεση στεφάνων,  που αποτελεί το επίκεντρο του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ποδηλατικός αγώνας «Greveniti Bike2019» με εκκίνηση και τερματισμό το Γρεβενίτι, σε μια διαδρομή μήκους 83 χιλιομέτρων, μέσα και από αρκετά  Μαρτυρικά Χωριά.
Συγκεκριμένα οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν από το Γρεβενίτι και θα ακολουθήσουν τη διαδρομή, Φλαμπουράρι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Καστανώνα, Δόλιανη, Λεπτοκαρυά, Φραγκάδες, Άγιος Χριστόφορος, Διπόταμο, Ανθρακίτης, Καβαλλάρι, Καρυές, Μηλιωτάδες, Τρίστενο και θα τερματίσουν στο Γρεβενίτι.



Ο περσινός πρώτος ποδηλατικός αγώνας Μνήμης με εκκίνηση τους Ασπραγγέλους  και τερματισμό και πάλι το Γρεβενίτι  ήταν απόλυτα επιτυχημένος από κάθε άποψη.
Σημαντική ήταν η συνδρομή  της εταιρείας My Adventure η οποία διοργανώνει και τον ποδηλατικό αγώνα «Zagori Mountain Bike» (την περασμένη Κυριακή 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο 7ος κατά σειρά με επίκεντρο τους Κήπους), αλλά και τον μεγαλύτερο  αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, «Zagori Mountain Running» που φέτος θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 19-21 Ιουλίου για 9η χρονιά με επίκεντρο τους Κήπους και το Τσεπέλοβο.
Δηλώσεις συμμετοχής για το «Greveniti Bike 2019» στον σύνδεσμο «https://myadventure.gr/product/greveniti-bike-83km-2019/».