Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ ΖΑΓΟΡΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΖΑΓΟΡΙΣΙΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΗΣ 4/8/2019

Το  χορευτικό του  Μορφωτικού  Συλλόγου  Γρεβενιτίου 

Αγαπητοί συντοπίτες, Ζαγορίσιοι,

Τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι, των Κήπων, της Λεπτοκαρυάς και των Νεγάδων, πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν έναν διαγωνισμό ζαγορίσιων χορών στους Κήπους,
 στις 4 Αυγούστου, 2019.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τριών γειτονικών χωριών με στόχο τη συνεργασία στα πολιτιστικά δρώμενα και τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
Στον διαγωνισμό αυτόν θα μας τιμήσει και θα μας συνοδεύσει με τη ζυγιά του ο Ηλίας Πλαστήρας.
Επειδή θα διεξαχθεί σε μία μόνο μέρα, ο αριθμός των χορευτικών που μπορούν να συμμετάσχουν δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα. Θα επιθυμούσαμε τουλάχιστον ένα χορευτικό να εκπροσωπεί την παράδοση των Σαρακατσάνων και ένα των χωριών του Ανατολικού Ζαγοριού.
Καλούμε λοιπόν, μέσω των συλλόγων σας, όσα χωριά θα ήθελαν να λάβουν μέρος.
Σε περίπτωση που το ενδιαφέρον ξεπερνάει τον αριθμό των 10 θα κάνουμε ανοικτή κλήρωση. Αυτό το ενδεχόμενο θα δείχνει και το ενδιαφέρον των χωριών μας για μεγαλύτερη συμμετοχή και αντίστοιχες εκδηλώσεις στο μέλλον.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχαν διοργανωθεί διάφοροι αντίστοιχοι διαγωνισμοί με αποκορύφωμα αυτόν στους Κήπους, το 1984 όπου συμμετείχαν πάνω από 1500 άτομα και η εκδήλωση καλύφθηκε από την ΕΡΤ που την πρόβαλε σε 5 κυριακάτικες εκπομπές.
Κάθε χωριό θα στείλει ένα χορευτικό αποτελούμενο από όσους χορευτές/τριες θέλει, με αυθεντικές φορεσιές. Οι χοροί θα επιλεχθούν, σε συνεργασία με όλους τους συμμετέχοντες και τον Ηλία Πλαστήρα ώστε να αποφευχθούν πολλές επαναλήψεις.
Την κριτική επιτροπή θα αποτελούν αναγνωρισμένοι εκπρόσωποι Συλλόγων (όπως το Λύκειο των Ελληνίδων) και διακεκριμένοι ειδικοί των δημοτικών χορών. Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει μια σειρά από κριτήρια τα οποία θα κοινοποιηθούν στα χωριά που θα λάβουν τελικά μέρος.
Τέλος, στα πλαίσια της εκδήλωσης θα τιμηθούν προσωπικότητες που έχουν συμβάλλει διαχρονικά στη μουσική και χορευτική παράδοση του Ζαγορίου.
Προσκαλούμε όλους τους συλλόγους να στείλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο aristea.pan@gmail.com μέχρι τις 30 Ιουνίου ή να επικοινωνήσουν στο 6932718026.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση, 
Αριστέα Παναγιωτακοπούλου