Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Αφιερωμένο στους εκ Γρεβενιτίου αναπληρωτές εκπαιδευτικούς...


Και ο ο Άνταμ Σμιθ, μέγας οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς, προτείνει οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία!


                                                                                                              Του Γιάννη Σιούλα
                                                                                                      Δασκάλου-Μαθηματικού


Άνταμ Σμιθ1723-1790) ήταν Σκωτσέζος οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της πολιτικής οικονομίας και θεμελιωτής της σχολής των κλασικών οικονομικών. Ένας από τους κύριους εκπροσώπους του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού ο Σμιθ είναι συγγραφέας των έργων «Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων»(1759) και «Μια έρευνα της φύσης και των αιτιών του πλούτου των εθνών»(1776), με το δεύτερο να αναφέρεται συνήθως απλά ως Ο Πλούτος των Εθνών και να θεωρείται ως το κύριο έργο του Σμιθ και η πρώτη νεωτερική εργασία πάνω στα οικονομικά.
Ο Σμιθ μελέτησε ηθική φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης και της Οξφόρδης, όπου ήταν ένας από τους πρώτους φοιτητές που επωφελήθηκαν των υποτροφιών που θέσπισε ο Τζον Σνελ. Με το πέρας των σπουδών του έδωσε μια σειρά από δημόσιες διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που οδήγησαν στη συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Χιουμ κατά τη διάρκεια του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού. Ο Σμιθ κατέλαβε θέση καθηγητή στην Γλασκώβη όπου δίδαξε ηθική φιλοσοφία και δημοσίευσε τη Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων. Αργότερα ανέλαβε θέση επισκέπτη καθηγητή, κάτι που του επέτρεπε να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και να συναναστραφεί με άλλους διανοούμενους της εποχής του. Ο Άνταμ Σμιθ έθεσε τα θεμέλια της κλασικής οικονομικής θεωρίας της ελεύθερης αγοράς. Ο Πλούτος των Εθνών ήταν ο προάγγελος των σύγχρονων οικονομικών. Σε αυτό και σε άλλα έργα του, εξήγησε το πώς το λελογισμένο ατομικό συμφέρον και ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ευημερία.
Κατά τον Άνταμ Σμιθ οι πέντε παράγοντες της “παραγωγικότητας” είναι οι εξής:
  1. Πόσο ευχάριστη ή δυσάρεστη είναι η δουλειά
  2. Αν είναι εύκολη ή αν απαιτεί μακρόχρονη και δαπανηρή εκπαίδευση
  3. Πόσο σταθερή είναι η δουλειά, δηλαδή αν είναι πλήρης απασχόληση ή αν είναι
    περιστασιακή ή περιοδική.
  4. Το επίπεδο εμπιστοσύνης που ο εργοδότης επενδύει στον εργαζόμενο
  5. Η πιθανότητα ότι ο εργαζόμενος θα είναι επιτυχής στην εργασία.
Δικαιολογημένα θα ρωτούσε κάποιος: Ο καπιταλισμός δεν εφαρμόζει ούτε τις αρχές του θεμελιωτή της ελεύθερης αγοράς; Δυστυχώς, δεν έχουμε ούτε καπιταλισμό! 
Βρισκόμαστε στην εποχή της βαρβαρότητας!

Αφιερώνεται στους εκ Γρεβενιτίου αναπληρωτές εκπαιδευτικούς: Σοφία Φ., Ελένη Τσ., Γιάννη Τζ.,τη φίλη του Γρεβενιτίου Χαρούλα Χ. και άλλους που μου διαφεύγουν...  

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Συγχωριανοί και φίλοι: Αγώνας και υπομονή!...