Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΖΑΓΟΡΙΣΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ


Η Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, με αφορμή το θέμα που προέκυψε αναφορικά με την λειτουργία νέας Δομής φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Μεταναστών στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, αισθάνεται την υποχρέωση να τοποθετηθεί επί του θέματος με γνώμονα το συμφέρον του Ζαγορίου και των Ζαγορίσιων αλλά και των ίδιων των ασυνόδευτων ανήλικων.
Το Ζαγόρι είναι μία μικρή κοινωνία της οποίας η οικονομική επιβίωση και συνέχεια εξαρτάται από το τουριστικό της προϊόν, ενόψει και της ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO. Το μοναδικό αυτό τουριστικό προϊόν τόσο ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και οι λοιποί πολιτειακοί φορείς, οι τοπικοί παράγοντες αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής θεωρούν ότι θα πληγεί από τη λειτουργία μίας τέτοιας Δομής σε ένα τόσο κομβικό και κεντρικό σημείο του Ζαγορίου.
Πέραν όμως από την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και κατά πόσο πρόκειται αυτή να επηρεαστεί αρνητικά, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν το κατά πόσο η εγκατάσταση των παιδιών αυτών σε ένα μέρος τόσο απομακρυσμένο και αποκομμένο από το αστικό κέντρο μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη και ομαλότερη ενσωμάτωσή τους. Ο εγκλεισμός τους στην συγκεκριμένη Δομή δεν προσφέρει στους νέους αυτούς καμία δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους μέσω εκπαιδευτικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και δυνατότητα επαφής με άλλα συνομήλικα παιδιά με στόχο την ένταξη και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.
Είναι σαφές ότι η εγκατάσταση έφηβων παιδιών με ανησυχίες, ενδιαφέροντα και ανάγκη για κοινωνικοποίηση σε μία απομονωμένη περιοχή που κατοικείται κατά πλειοψηφία από ηλικιωμένους ανθρώπους είναι αντίθετη προς το συμφέρον των παιδιών αυτών.
Η λήψη μίας τόσο σημαντικής απόφασης από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου για τον τόπο μας χωρίς πρότερη διαβούλευση με τον Δήμο και τους τοπικούς φορείς, ως όφειλε, είναι εσφαλμένος χειρισμός. Αν το Υπουργείο είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, θα είχε ενημερωθεί για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, την έλλειψη υποδομών στον τόπο για την φιλοξενία 40 εφήβων και θα είχε αντιληφθεί το ανέφικτο του επιχειρήματος για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω και θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ανατραπεί άμεσα.