Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η μάχη του Γρεβενιτίου (23 Δεκεμβρίου 1912)


Η Ιστορική μάχη του Γρεβενιτίου 
(23 Δεκεμβρίου 1912)

Από το βιβλίο του Δ. Χατζόπουλου : Οι ΓΑΡΙΒΑΛΔΙΝΟΙ και η μάχη του Δρίσκου.

Γαριβαλδινοί ή Γαριβάλδηδες ονομάζονταν Ιταλοί πολεμιστές που συγκρότησαν εθελοντικό στρατιωτικό σώμα και μάχoνταν στο πλευρό των υπέρ της ελευθερίας πολεμούντων. 
Λέγονταν επίσης και "ερυθροχίτωνες" από το χρώμα του χιτωνίου που έφεραν. Το όνομά τους προέρχεται από τον ιδρυτή του εθελοντικού αυτού σώματος τον Ιταλό πατριώτη Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι. 
 Καταστατική αρχή του εθελοντικού αυτού σώματος ήταν να σπεύδουν και να μάχoνται στο πλευρό των υπέρ της ελευθερίας πολεμούντων. 
Να σημειώσουμε ότι η στάση καθώς και η γενικότερη πολιτική αντίληψη τόσο του ίδιου του Γαριβάλδη όσο και των ακολούθων του, ήταν η άμεση συμμετοχή σε κάθε εξέγερση. 
Πίστευαν ότι η εθνική επαναστατική δράση και η διεθνιστική αλληλεγγύη ήταν αναπόσπαστες καθώς και ότι, εφόσον οι ηγεμόνες δρούσαν ως μια ιερή συμμαχία, έπρεπε να υπήρχε και μια τέτοια συμμαχία των λαών που να αντιστέκεται στην πρώτη.
Έτσι κατά καιρούς τμήματα αυτού του σώματος πολέμησαν υπό τον Γαριβάλδη και τους απογόνους του στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, και έσπευσαν στην Ελλάδα στο πλευρό των Ελλήνων με δύναμη 800 ανδρών οι οποίοι και έλαβαν μέρος στη μάχη του Δομοκού. Επίσης κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο του 1912, πήραν μέρος, διακρίθηκαν στη μάχη του Δρίσκου στην Ήπειρο,το 1914 έδρασαν στην αυτόνομη περιοχή της Ηπείρου, κ.α.




Σχόλιο: Του χρόνου, τον Αύγουστο, θα γίνει πρόταση στον ΜΑΣ, να γίνει μια εκδήλωση για τη μάχη του Γρεβενιτίου με ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας κ.λ.π.

Επίσης, θα πρέπει ένας δρόμος στο χωριό να ονομαστεί: Ο δρόμος των Γαριβαλδινών.