Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Αύγουστε, καλέ μου μήνα ........


Αύγουστε, καλέ μου μήνα - για το Γρεβενίτι - 
να ’σουν  τρεις φορές το χρόνο!
Τον Αύγουστο το Γρεβενίτι αλλάζει. Τα περισσότερα σπίτια ανοίγουν, κόσμος περπατά στους δρόμους, κόσμο βλέπεις στα καφενεία και το πιο ωραίο; Ακούς στο Μεσοχώρι παιδικές φωνές. Το χωριό σαν να ξυπνά από λήθαργο και αρχίζει να θυμάται παλιές, καλές ημέρες. Πανηγύρι, εκδηλώσεις και άλλα φτιάχνουν έναν μήνα …ποίημα!
v Πανηγύρι, Δεκαπενταύγουστος  2012
Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο τα πένθη, πολύ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που πάει να μας δημιουργήσει μια εθνική ακεφιά και το αποτέλεσμα ήταν ένα πανηγύρι, που οι περισσότεροι γρήγορα θέλουμε να ξεχάσουμε. Ευτυχώς, η νεολαία μας  προσπάθησε και κατάφερε αρκετές φορές να ανάψει το γλέντι.  Το πανηγύρι επισκέφτηκε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου,  Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
Εύχομαι και πιστεύω του χρόνου να έχουμε όλοι τα κέφια μας και να συμβάλλουμε να γίνει ένα πανηγύρι κεφάτο, από τα παλιά… (Δείτε σχετικά βίντεο)


v Στις 17 Αυγούστου το καφενείο της πλατείας οργάνωσε βραδιά καραόκε. Αρκετοί νεολαίοι τραγούδησαν  και  μέχρι το πρωί η πλατεία αντιλαλούσε.
v Lake party οργανώθηκε στη Λίμνη των Πηγών Αώου στις 18 Αυγούστου. Τοποθεσία, μουσική, ποτά, μεζέδες και ό,τι άλλο χρειαζόταν ήταν οργανωμένα άψογα. Του χρόνου  αν αρχίσει   από το μεσημέρι για να δοθεί έμφαση στο τοπίο και προσεχθούν κάποιες λεπτομέρειες (καιρός, διαφήμιση, επιλογή κατάλληλης  ημερομηνίας), ίσως αποτελέσει και καθιερωθεί ως το γεγονός της περιοχής. 



v Ο Μορφωτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος (ΜΑΣ) Γρεβενιτίου οργάνωσε και φέτος, με τη βοήθεια του καλού μας χωριανού και χοροδιδασκάλου Βασίλη Ράπτη, ωραία χορευτικά (δείτε σχετικά βίντεο). Ψυχή του Συλλόγου η ακούραστη Νίκη Θεοδωρίκα, που παρότι είχε πένθος φρόντισε μαζί με το δραστήριο Δ.Σ. για την άψογη οργάνωση.  Επίσης, στις 12 Αυγούστου ο ΜΑΣ πραγματοποίησε την ετήσια Γενική του Συνέλευση  και  διαπίστωση όλων ήταν πως με την καλή συνεργασία, μπορούν να γίνουν πολλά.
v Ετήσια Γενική Συνέλευση όπου ο Δήμαρχος ακούει τους κατοίκους του χωριού δεν έγινε! Δήμαρχε, του χρόνου;



v Το γήπεδο της κατασκήνωσης φιλοξενούσε κάθε απόγευμα τους νέους του χωριού, όπου έπαιζαν ποδόσφαιρο και χαίρονταν τη φύση. Πάντως ο καθιερωμένος ποδοσφαιρικός αγώνας Νέοι-«Γέροι» δεν έγινε. Του χρόνου…


v  Εκδρομή-επίσκεψη στη Μονή Βουτσάς, μέσα από το παλιό μονοπάτι, οργάνωσε για τη νεολαία μας  ο Βασίλης Ράπτης και η σύζυγός του Έρη. Πέρσι η σχετική εκδρομή είχε οργανωθεί πάλι από το Βασίλη στο Βορτόπι. Εμπειρίες ξεχωριστές, εικόνες σπάνιες, ήχοι της φύσης, που μόνο όποιος έρχεται στο χωριό βιώνει!
v  Ομιλία-συζήτηση για την εξάρτηση των νέων από ναρκωτικά, αλκοόλ, ίντερνετ κ.ά. οργάνωσε  ο ΜΑΣ με εισηγήτρια την κ.Φείδη  Έρη,  σύζυγο του Βασίλη Ράπτη, και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον αρκετοί νέοι του χωριού. paidia
Υπήρξε σκέψη να γίνει και μία ομιλία-συζήτηση για το σωματίδιο του Higgs! Εισηγήτρια θα ήταν συγχωριανή μας, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της φυσικής στη Γαλλία, η οποία την ημέρα της ανακοίνωσης για το σωματίδιο του Higgs, ήταν σε αίθουσα του CERN. Δυστυχώς, η ομιλία δεν πραγματοποιήθηκε γιατί η εισηγήτρια ενημερώθηκε καθυστερημένα.
Με τέτοιες εκδηλώσεις βλέπω το καλοκαίρι στο χωριό να λειτουργεί το: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΓΡEΒΕΝΙΤΙΟΥ!!

v Διακοπές νερού είχαμε τις μέρες του πανηγυριού!! Τις μέρες αυτές γίνεται μεγάλη σπατάλη νερού σε πότισμα κήπων και κάποιοι έμειναν με τις σαπουνάδες στο κεφάλι. Δυστυχώς, κάθε Δεκαπενταύγουστο στο χωριό παίζεται το έργο: «Δεν έχουμε νερό, μας κόψαν το νερό». Ελπίζω του χρόνου να φερθούμε όλοι πιο λογικά, γιατί αλλιώς θα πιστέψω κάποιον που είπε: «Νερό έχουμε, λογική δεν έχουμε!!».



Ο Δασικός  Συνεταιρισμός Γρεβενιτίου, εργάζονται 16 άτομα, άρχισε τις εργασίες του στις αρχές Ιουλίου και στη συνέχεια σταμάτησε, επειδή δεν ήταν έτοιμα από το Δήμο Ζαγορίου ο Πίνακας Υλοτομίας και η Διαχειριστική ΄Εκθεση. Ελπίζουμε αυτή η καθυστέρηση να μην έχει ως αποτέλεσμα οι καιρικές συνθήκες να εμποδίσουν την υλοτομία, την μεταφορά και την πώληση της ξυλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά των συγχωριανών μας.
Το  ΔΗμοτικό ΠΕριφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων (ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι.) δεν έδωσε φέτος την καθιερωμένη, εδώ και πολλά χρόνια, θεατρική παράσταση στο Μεσοχώρι. Δεν ξέρω ποιος φταίει, αλλά σίγουρα είναι μια αρνητική εξέλιξη. Ελπίζω ότι του χρόνου θα δούμε πάλι το ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι. στο Μεσοχώρι.