Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Λύγκας!! και...Καλό χειμώνα!


Λύγκας: Στην κοιλάδα του Αώου έχουν απομείνει 25!(;)
Ο λύγκας είναι το τρίτο σε μέγεθος σαρκοφάγο της Ευρώπης μετά την αρκούδα και το λύκο. Η γεωγραφική του κατανομή κάποτε ήταν ευρύτατη, όμως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 έγινε συστηματική προσπάθεια αφανισμού του. Σήμερα ζει σε μεγάλα δάση της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και σε απομονωμένες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Τα τελευταία χρόνια έγιναν απόπειρες επανεισαγωγής του είδους σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης με επιτυχέστερη αυτή που πραγματοποιήθηκε σε Βαλκανικές χώρες. Ο συνολικός πληθυσμός του υπολογίζεται σήμερα στα 7.000 άτομα.
Ήξερες ότι...
  • Έχει μικρή καρδιά σε σχέση με το σώμα του και γι’ αυτό δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα.
  • Συνήθως πνίγει πολλά ζώα, περισσότερα απ' όσα αντέχει να φάει και τρώει μόνο τα καλύτερα κομμάτια.
  • Μπορεί να περιμένει επί ώρες το θήραμά του, κρυμμένος πίσω από ένα βράχο ή ένα θάμνο.
  • Ένας θηλυκός λύγκας μπορεί να αλλάξει ακόμα και 12 φωλιές μέχρι να βρει ένα ασφαλές μέρος για τα μωρά της.
  • Η όραση είναι το πιο σημαντικό αισθητήριο όργανο του λύγκα και είναι έξι φορές πιο ευαίσθητη, σε σχέση με την ανθρώπινη, στο σκοτάδι.
  • Μπορεί να ακούσει το πέρασμα ενός ζώου από απόσταση 500 μέτρων!

Ο λύγκας στην Ελλάδα
Αν και έχουν εντοπιστεί ελάχιστα ίχνη λύγκα στην ορεινή διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μόνιμη παρουσία του στη χώρα μας. Η παρουσία του μειώθηκε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 50 μετά την μεγάλης έκτασης αποδάσωση και την επέκταση των οδικών δικτύων που καταστρέφουν τους βιοτόπους.

Απειλές

Είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση σε πολλές χώρες της Ευρώπης και προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο μόνος εχθρός του λύγκα είναι ο άνθρωπος και κυρίως το παράνομο κυνήγι του (η γούνα του είναι από τις πιο ακριβές). Μεγάλο ρόλο έπαιξε επίσης και η εξόντωση των μικρών οπληφόρων, κυρίως του ζαρκαδιού αλλά και του αγριόγιδου που αποτελούσαν μεγάλο μέρος της τροφής του, που τον έκανε να στραφεί σε οικόσιτα ζώα με αποτέλεσμα να θανατωθεί μεγάλος αριθμός λυγκών από βοσκούς.


Σημείωση: Αν και στο Γρεβενίτι δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει ότι έχει δει λύγκα, με χαρά διαβάζω ότι στην κοιλάδα του Αώου έχουν εμφανιστεί 25 ! 
Αν κάποιος στην περιοχή έχει δει,  ας μας γράψει το ευχάριστο νέο, γιατί οι ειδικοί έλεγαν ότι το είδος είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα και ίσως πρόκειται για επανεμφάνιση από μετανάστευση.

ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!
(Η 21η Δεκεμβρίου,χειμερινό ηλιοστάσιο,*
 είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα)
Χειμωνιάτικο Γρεβενίτι!
*Μετά τις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η ημέρα να μεγαλώνει.
Οι ημέρες γύρω από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έχουν μια σπουδαία αστρονομική σημασία. Στις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του, και φαίνεται να στέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει. Μένει σταθερός από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου, όπου είναι και οι μικρότερες μέρες του χρόνου. Αυτές τις τρεις ημέρες φαίνεται σαν να πεθαίνει.
Τα Ηλιοστάσια και οι Ισημερίες σημειοδοτούν την αρχή κάθε εποχής. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο είναι η αρχή του χειμώνα, μιας σκληρής εποχής για τα άτομα που ζουν στο Βόρειο ημισφαίριο της Γης. Οι ιερείς διαφόρων θρησκειών έκαναν δεήσεις προς τον Ήλιο για να μην χαθεί οριστικά κάτω από τον ορίζοντα στην προαιώνια πορεία του προς το Νότιο ημισφαίριο.
Μετά τις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και η ημέρα να μεγαλώνει. Σταματάει τη κίνηση του προς το νότο και στρέφεται προς βορρά. Οι άνθρωποι σε διάφορα σημεία του πλανήτη πανηγύριζαν που ο ήλιος για μια ακόμα φορά πέρασε από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και ξαναγεννήθηκε.