Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

"Το Κοινόν των Ζαγορισίων"

«Το Κοινόν των Ζαγορισίων» για ένα άλλο Ζαγόρι

Μια νέα δημοτική κίνηση με την επωνυμία «Το Κοινόν των Ζαγορισίων», με αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, θα διεκδικήσει τη διοίκηση του δήμου Ζαγορίου στις επερχόμενες εκλογές.


Την Κυριακή 22/12, στα Άνω Πεδινά, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση της κίνησης, όπου εγκρίθηκε το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης, εκλέχτηκε νέα συντονική γραμματεία και ορίστηκε νέα γενική συνέλευση για τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα εγκριθεί το πρόγραμμα και θα εκλεγούν ο υποψήφιος δήμαρχος και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Τη συντονιστική γραμματεία απαρτίζουν η Γιούλη Βαρζώκα, χημικός μηχανικός, ο Βασίλης Δαλκαβούκης, επίκουρος καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Χρόνης Δρούγιας, ορθοπαιδικός-αθλίατρος,
ο Κώστας Ζήσης, φωτογράφος, η Γεωργία Κυριακάκου, δρ. Χημικός, τέως καθηγήτρια Πανεπιστημίου. Ιωαννίνων, ο Γιώργος Καραγιάννης, ελεύθερος επαγγελματίας-πληροφορική, ο Γιάννης Καραγιάννης, οικονομολόγος, ο Κώστας Λούκας, δασολόγος-γεωπόνος, ο Βασίλης Ντάφης, δάσκαλος, ο Βασίλης Παπαρούνας, επιχειρηματίας, ο Αλέξης Παπαχρήστος, οικονομολόγος, ο Σωτήρης Σπυριδάκης, μαθηματικός, η Καλλιόπη Στάρα, δρ. Λαογραφίας-MSc Οικολογίας, και ο Ναπολέων Χήρας, γεωλόγος-μελισσοκόμος.
Στη συνέλευση της Κυριακής, ορίστηκαν επίσης ανοικτές ομάδες εργασίες προκειμένου να προχωρήσουν σε επεξεργασία των θέσεων της κίνησης. Ο Γ. Καραγιάννης ορίστηκε υπεύθυνος για την παραγωγική Ανασυγκρότηση (υπο-ομάδες για τον τουρισμό, την κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή, δασοπονία και ενέργεια), ο Χρόνης Δρούγιας για την κοινωνική πολιτική του δήμου, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και την πρόνοια, ο Νίκος Κωστόπουλος για την εκπαίδευση και τις συγκοινωνίες, ο Κώστας Ζήσης για τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, και ο Βασίλης Ντάφης για την εσωτερική λειτουργία της παράταξης και του δήμου. Οι ομάδες είναι ανοικτές για όποιον ενδιαφέρεται να συνδιαμορφώσει την πολιτική της κίνησης. Στην ιδρυτική του διακήρυξη, το «Κοινόν των Ζαγορισίων» αναφέρεται καταρχήν στο μαρασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η αντισυνταγματική κατάλυση της σχετικής αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιβάλλεται με το ‘Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκηση’. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της είναι να μετατρέπεται η τοπική αυτοδιοίκηση σε συμπληρωματικό εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού, με ελέγχους σκοπιμότητας, και οι αιρετοί σε διακοσμητικά όργανα […]» σημειώνει. Για τη νέα δημοτική κίνηση, η διαχείριση της κατάστασης από τις μέχρι τώρα δημοτικές αρχές «υπήρξε αναχρονιστική, κοντόφθαλμη, εξαρτημένη και επικίνδυνη». Το «Κοινόν των Ζαγορισίων» καλεί τους πολίτες να ενεργοποιηθούν και να αγωνιστούν μαζί του με σκοπό «η αυτοδιοίκηση να αποτελεί μια πραγματικά αποκεντρωμένη εξουσία με τη συμμετοχή των πολιτών, να γίνει ο Δήμος μας βασικός φορέας του κοινωνικού κράτους και να συμβάλει στην παραγωγική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση των χωριών μας». 
( Από τον "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ" εφημερίδα των Ιωαννίνων)