Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Η εκ Γρεβενιτίου...σαλαμάνδρα!

  Απόβροχο και η σαλαμάνδρα βγήκε βόλτα στους δρόμους του Γρεβενιτίου!
(Φωτογραφία του Θανάση Κάτσαρη)


Η σαλαμάνδρα είναι ένα αμφίβιο με ουρά που συναντάται στη κεντρική και νότια Ευρώπη. Ξεχωρίζει εξαιτίας των έντονων χρωματισμών (συνήθως κίτρινουχρώματος) που υπάρχουν πάνω στο δέρμα της.
Η σαλαμάνδρα ζει στην ξηρά κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της και γίνεται υδρόβια την εποχή του πολλαπλασιασμού. Το σπέρμα του αρσενικού αποτίθεται στο νερό μέσα σε μια κύστη που λέγεται σπερματοφόρος και την οποία μαζεύει το θηλυκό για να γονιμοποιήσει τα 200-400 αυγά που έχει μέσα στο σώμα του. Μετά, το θηλυκό αφήνει τα αυγά σε δέσμες πάνω σε κάποιο βράχο ή υδρόβιο φυτό. Στο τέλος του καλοκαιριού ολοκληρώνεται η μεταφόρφωση και τα μικρά αφήνουν το νερό. Επιστρέφουν στο νερό όταν ενηλικιωθούν, για να πάρουν μέρος κι αυτά στον πολλαπλασιασμό.
Το δέρμα της σαλαμάνδρας διατηρείται υγρό με εκκρίσεις από δερματικούς αδένες. Ζουν περίπου δώδεκα χρόνια.
Τόποι που φιλοξενούν σαλαμάνδρες είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, οι Άλπεις, η Βόρεια Αφρική και Ελλάδα.
EΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: Σύμφωνα με το Λεξικό του Μπαμπινιώτη: αρχ. αγνώστου ετύμου, όπως και τα ομοιοκατάληκτα μάνδρα, σκολόπενδρα(σαρανταποδαρούσα). Δεν θεωρείται πιθανή η σύνδεση με το αρχαίο σαλάμβη  "καπνοδόχος".

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ'΄: 
  • Στο χωριό θυμάμαι έλεγαν ότι αν την πιάσεις και την γυρίσεις γύρω από το λαιμό σου, δεν σε πιάνει γρίπη το χειμώνα! Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι επικίνδυνο λόγω των εκκρίσεων του δέρματος της σαλαμάνδρας! 
  • Μόνον όποιος πάει σε χωριό μπορεί να έχει τέτοιες παραστάσεις!
  • Στο Γρεβενίτι ψάχνοντας αντί για πόκεμον θα είσαι πολύ τυχερός, αν βρεις σαλαμάνδρα!