Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Όταν η παράδοση και ο χορός ενώνουν!


Η αναβίωση ενός θεσμού που για μια ολόκληρη γενιά είχε ατονήσει, ένωσε στην πλατεία των Κήπων τους Ζαγορίσιους από το Ανατολικό, Δυτικό και Κεντρικό Ζαγόρι, σ’ ένα μοναδικό αντάμωμα, που απέδειξε ότι ο γεωγραφικός διαχωρισμός δεν ισχύει στο συναμφότερο της παράδοσης και του κοινού βιώματος των Ζαγορίσιων. 
Μικροί και μεγάλοι ανηφορίσαμε από νωρίς στο όμορφο ζαγοροχώρι, όπου στο καφενείο και στην όμορφη πλατεία του αξιοποιήσαμε την ευκαιρία για συναπάντημα. Οι Γρεβεντάτες έφθασαν συνοδεύοντας το λεωφορείο που διέθεσε ο ΜΑΣ για τη μετακίνηση του χορευτικού και συγχωριανών, κουβαλώντας μαζί τους το κέφι και την αρχοντιά του Βλαχοζάγορου. Η εκδήλωση άρχισε στις 8 σε μια κατάμεστη  πλατεία, όπου τα χρώματα από τις παραδοσιακές φορεσιές και τα φωτεινά πρόσωπα των χορευτών, συνδιαλέγονταν με την αυστηρή πέτρα που τα καλούσε στο τελετουργικό του Χορού. Μετά τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις προσωπικοτήτων που με το έργο τους σημάδεψαν την παράδοση του Ζαγορίου, το κλαρίνο και η φωνή του συγκροτήματος του Ηλία Πλαστήρα αντήχησε, καλώντας τα χορευτικά να γεμίσουν τον κύκλο με την κίνηση και την λεβεντιά τους, ξεσηκώνοντας το κοινό που συμμετείχε με ενθουσιασμό.



Έβδομο στη σειρά κύκλωσε το χορό το Γρεβενίτι μας, που με τη δική του ξεχωριστή αρχοντιά και χάρη απέσπασε  τις επευφημίες του κόσμου. Σε 2500 σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών, ανέρχεται το σύνολο των συμμετεχόντων στην ξεχωριστή αυτή βραδιά.
Το 1ο βραβείο μοιράστηκε η Αρίστη με την γειτονική μας Βωβούσα, ενώ το Γρεβενίτι πήρε πολύ καλές κριτικές. Το αντάμωμα ολοκληρώθηκε με χορό από όλα τα χωριά ενωμένα σε τρεις ομόκεντρους κύκλους, δίνοντας πάλι στο Κοινό των Ζαγορισίων την παλιά του αίγλη και στους συμμετέχοντες την επιβεβαίωση ότι οι συνέργειες και τα ανταμώματα είναι αυτά που μας λείπουν κυρίως και όταν γίνονται τα απολαμβάνουμε με χαρά.
Συγχαρητήρια αξίζουν στην ομάδα που εκπροσώπησε το Γρεβενίτι μας, καθώς και στη οργανωτική επιτροπή που κατάφερε να υλοποιήσει μια τόσο ωραία και εποικοδομητική πρωτοβουλία, δίνοντάς μας την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι τελικά η παράδοση ενώνει και δημιουργεί. Και του χρόνου λοιπόν με υγεία…….κάτω στην άσπρη πέτρα!!!
Τα πρόσωπα που τιμήθηκαν από την επιτροπή για την προσφορά τους στο Ζαγόρι είναι: Ελένη Τσαλδάρη (Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών), Γιώργος Γκρουίδης, Κρίστοφερ Κινγκ, Βασίλης Κατσούπης, Γρηγόρης Καψάλης, Λευτέρης Σαρέας.

Για τον ΜΑΣ Γρεβενιτίου  
Ανδρομάχη Παπαευσταθίου












Μπράβο, σε όλους! Και του χρόνου!