Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»


                                            
                                                             ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Εμείς οι απόδημοι Γρεβεντάτες οι φίλοι και οι μόνιμοι κάτοικοι του  Γρεβενιτίου, αφού ενημερωθήκαμε για τον αγωγό φυσικού αερίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»,ο οποίος θα διέρχεται  μεταξύ Γρεβενιτίου και  Τριστένου, και αφού λάβαμε υπόψη ότι:
        Η κατασκευή του αγωγού θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους αρχέγονου δάσους, το οποίο για πάνω από 700 χρόνια προστατεύει το Γρεβενίτι και γι΄αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ιερό. Τα ιερά δάση του Ζαγορίου (και Κόνιτσας) εντάσσονται από το 2014 στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχουν εξαιρετικά σημαντικές προστατευτικές αξίες και λειτουργίες για τους παρακείμενους οικισμούς (συγκράτηση εδαφών, αποφυγή κατολισθήσεων, προστασία πηγών και υπόγειου υδροφορέα κ.α.)
         Ο αγωγός στο Ανατολικό Ζαγόρι θα διέρχεται  από προστατευόμενες περιοχές είτε Natura 2000, είτε του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα, ανάμεσα από το Γρεβενίτι και το Τρίστενο με απόσταση από τους οικισμούς τα 300 και τα 310 μέτρα αντίστοιχα. Μετά το Γρεβενίτι και το Τρίστενο, υπάρχει βαλβιδοστάσιο το οποίο θα είναι η μοναδική  εγκατάσταση σε όλο το μήκος του αγωγού εντός του Ανατολικού Ζαγορίου. Αν το βαλβιδοστάσιο είναι αυτό που αναφέρουν οι μελέτες ως «συμπιεστή», εκλύει CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), σαν να κυκλοφορούν δεκάδες χιλιάδες  αυτοκίνητα στη γύρω περιοχή!
  •   Ο αγωγός εγκυμονεί  κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων. ΄Εχουν ήδη συμβεί αρκετά ατυχήματα σε παρόμοιους αγωγούς!
  •         Η εικόνα ενός χωριού, με δίπλα του έναν αγωγό, δεν είναι ελκυστική για κάποιον που θέλει να το επισκεφτεί…
  •         Η διάθεση  γεωργικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων θα είναι δύσκολη, δεδομένων των συνειρμών, που θα κάνει ο καταναλωτής ενώ η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα θα μοιάζει άπιαστο όνειρο. 
  •         Η αξία των αγροτικών εκτάσεων, που θα βρίσκονται πλησίον του αγωγού, θα μηδενιστεί!
  • Ο αγωγός θα διέρχεται από την περιοχή μας με τελικό προορισμό τη Νότια Ιταλία χωρίς καμία δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου από τους κατοίκους της Ηπείρου. 
  • Οι εργασίες για την τοποθέτηση των σωλήνων του αγωγού που υπολογίζονται σε 18-24 μήνες θα διαταράξουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής (ιδιαίτερα τις διαδρομές διέλευσης της αρκούδας της Πίνδου και άλλων προστατευόμενων ειδών)


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ  ΟΜΟΦΩΝΑ:


  • ΟΧΙ  ΣΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ  
  • ΕΞΩ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΑΠΌ ΤΟ ΖΑΓΟΡΙ
  • Συνάντηση – Δημιουργία δικτύου με Δήμους και Φορείς περιοχών της Ελλάδας από όπου διέρχεται ο αγωγός για συντονισμό του αγώνα.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια από κατοίκους του Γρεβενιτίου και άλλων Κοινοτήτων