Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Αγαπητοί Συνδημότες,


Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές διεκδικεί την ψήφο σας ένας καινούριος συνδυασμός, «το Κοινόν των Ζαγορισίων». Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα πολλά υποσχόμενων ιδεών, αλλά και καρποφόρου διαλόγου μεταξύ καταξιωμένων στον χώρο τους συμπατριωτών, πανεπιστημιακών, καθηγητών, ανθρώπων του πνεύματος μα και ανθρώπων του καθημερινού μόχθου του Ζαγορίου. Όλοι οι Ζαγορίσιοι καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε κάτι πρωτόγνωρο και απόλυτα αναγκαίο. Στη συγκρότηση ενός «κοινού» ενεργών πολιτών που συν-αποφασίζουμε και συν-πράττουμε με σκοπό το καλό του τόπου μας.
«Το Κοινόν των Ζαγορισίων» -συνεπώς- δεν θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αλλά ανήκει σε όλους μας, πέρα από περιχαρακώσεις και ιδεολογικά στεγανά. Οι υποψήφιοι του συνδυασμού δεν κλήθηκαν να πλαισιώσουν έναν αρχηγό ακολουθώντας τις πολιτικές στοχεύσεις του, αλλά αποτελούν την πολυσυλλεκτική μαγιά για μια πραγματικά υπερκομματική και επιτυχημένη δημαρχία. Αυτό αποδεικνύουν περίτρανα οι διαδικασίες συγκρότησης του προγράμματός και εκλογής του επικεφαλής. Αυτό αποτελούσε και επιθυμούμε να συνεχίσει να αποτελεί βασική πρόταση του ξεχωριστού αυτού εγχειρήματος. Το να ανδρωθεί μια κίνηση μελών που επιλέγει την πολιτική πορεία της και χαράζει στην πράξη νέους δρόμους για τα χωριά μας. Κι όλα αυτά, γιατί πιστεύουμε βαθιά στις θεσμικά υποτιμημένες δυνατότητες μας ως ενεργών πολιτών, ως ανθρώπων που αυτεξουσίως οφείλουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις για τις ζωές μας, μη σταυρώνοντας μαζί με το ψηφοδέλτιο και την ευθύνη μας για το κοινό καλό.
 Σε μια Ελλάδα, βέβαια, όπου ο κατακερματισμός των δυνάμεων μας, με το πρόσχημα συνήθως ιδεολογικών ταυτοτήτων, συνεχίζει να υφίσταται, (εκεί ας αναζητήσουμε τις βαθύτερες αιτίες της «κρίσης» στη χώρα μας) είναι –ομολογουμένως- δύσκολο να πείσεις για τις ουσιώδεις διαφορές σου σε σχέση με νοοτροπίες του παρελθόντος. Ας είναι. Μπορούμε όμως να απευθύνουμε στον καθένα  το «έρχου και ίδε»! Γιατί καμία πρόταση δεν περισσεύει σε μια πορεία αντάξια του πολιτισμικού δυναμικού του Ζαγορίου.
Θέτοντας, λοιπόν, και τον εαυτό μου στην κρίση σας με αυτόν τον συνδυασμό, με επικεφαλής τον συντοπίτη μας καθηγητή Τεχνογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης κύριο Δαλκαβούκη Βασίλη, μοιράζομαι μαζί σας τη βασικότερη αιτία που με οδήγησε στην απόφασή να συμμετάσχω στα κοινά με το «Κοινόν»: Γιατί όλα όσα προτείνονται καλούμαστε να τα κάνουμε μαζί, με πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες. Αλήθεια είναι ότι η αρχή της άμεσης δημοκρατίας, έχει πολλές φορές παρανοηθεί, είτε από όσους υπεραμύνονται αυτής, είτε κυρίως από όσους την κατηγορούν συνδέοντάς την αβασάνιστα με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Αυτό, όμως. που διακυβεύεται είναι η πραγμάτωση της δημοκρατικής μας παράδοσης που ξεκινά από την αρχαιότητα, την Εκκλησία του Δήμου, την Εκκλησία των Ηπειρωτών στα χρόνια του Κοινού των Ηπειρωτών, για να συνεχιστεί στο βυζαντινό χωρίον και να επιβιώσει μέχρι το κοινοτικό σύστημα. Το πότε και γιατί αποδομήθηκε ο ρόλος της κοινότητας στην ενεργή πολιτική ζωή, είναι σημαντικό να το αναζητήσουμε. Θα βρούμε κι εκεί πολλές απαντήσεις για τα «γιατί» της «κρίσης». Τα αρνητικά αποτελέσματά πάντως τα βιώνουμε. Ας προσπαθήσουμε να μη γίνουν έτι δυσχερέστερα με τη συνεχιζόμενη απαξίωση των καλλικρατικών δήμων, αλλά να αποτελέσουν αφετηρία στο δρόμο της Παράδοσης, της Δημοκρατίας και της Δημιουργίας.

Με τιμή 
Δαμιανός Θ. Τσάγκας
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος εκλογικής 
περιφέρειας Ανατολικού Ζαγορίου στο συνδυασμό: 
«Το Κοινόν των Ζαγορισίων».