Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Η Ήπειρος των ορυκτών

Τη σημασία της υπογραφής της συμφωνίας για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Γιάννενα τόνισε ιδιαίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τηςEnergean Oil & Gas Μαθιού Ρήγας κατά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με την κυβέρνηση και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.


Ο κ. Ρήγας τόνισε μεταξύ άλλων ότι ειδικά για τα Γιάννενα, είναι η πρώτη από τις τρεις συμβάσεις που υπογράφτηκαν και ότι πρόκειται για μια περιοχή 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που φτάνει περίπου μέχρι τα σύνορα της Αλβανίας. «Έχουν γίνει 11 γεωτρήσεις στην ιστορία αλλά μόνο μία τα τελευταία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ρήγας τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα σεισμικά δεδομένα που έχει η εταιρία στα χέρια της, «είναι χαμηλής ποιότητας και σήμερα με τις καινούριες τεχνολογίες μπορούμε να δούμε πολύ καλύτερα όταν πάρουμε αυτά τα σεισμικά στα χέρια μας και τα επανεπεξεργαστούμε».
Ο κ. Ρήγας τόνισε χαρακτηριστικά ότι όποιος έχει περπατήσει στα βουνά των Ιωαννίνων «θα έχει δει ενδείξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή με διαφυγές οι οποίες αποδεικνύουν ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα. Υπάρχουν πολλαπλά συστήματα, πολλαπλοί στόχοι τους οποίους έχουμε ήδη εντοπίσει, σε ένα πολύ δύσκολο γεωλογικό καθεστώς όμως».
Ακόμα, δεσμεύτηκε ότι πρώτη προτεραιότητα της εταιρίας θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Μίλησε ακόμα για τα κοιτάσματα της Αλβανίας, τονίζοντας ότι
το Patos Maritza έχει 5 δισεκατομμύρια βαρέλια. «Πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε μία νέα ανακάλυψη 200 εκατομμυρίων βαρελιών κι όπως ξέρουμε όλοι η γεωλογία δε γνωρίζει πολιτικά σύνορα. Επομένως αυτή είναι μία πολύ σοβαρή ένδειξη ότι τα γεωλογικά συστήματα της Αλβανίας συνεχίζουν και μέσα στα Ιωάννινα», είπε ο κ. Ρήγας.

«Διαφυγή πετρελαίου»
Αναφέρθηκε στη γεώτρηση στο Καλπάκι και στις έρευνες από το 1940  και είπε επίσης ότι «βλέποντας αυτή την εικόνα η οποία είναι από τη Δραγοψά, βλέπουμε τι δίνει η φύση των Ιωαννίνων: διαφυγή πετρελαίου η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα που δουλεύει στα Γιάννενα». Πρόσθεσε ακόμα ότι η δυσκολία θα είναι να εντοπιστούν τα κοιτάσματα και η διαδικασία θα γίνει «με ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον και προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών».
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, το επενδυτικό πρόγραμμα ξεκινάει από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων: νέα σεισμικά, γεωτρήσεις οι οποίες θα γίνουν στη δεύτερη και τρίτη φάση, ένα σύνολο επενδύσεων 32 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες εφόσον είναι επιτυχείς, θα φτάσουν στη φάση της ανάπτυξης πιθανότατα και τα 500 εκατομμύρια.

«Εμπόριο ελπίδας κάνει η κυβέρνηση»
Ο αντίλογος ήρθε από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κρίτωνα Αρσένη. Ο κ. Αρσένης υποστηρίζει ότι οι αριθμοί που αναφέρθηκαν είναι ανυπόστατοι και ότι οι έρευνες που θα ξεκινήσουν, θέτουν σε κίνδυνο την τοπική οικονομία των Ιωαννίνων. Έκανε ακόμα λόγο για «προεκλογικό εμπόριο ελπίδας με ανυπόστατα νούμερα για έσοδα του Δημοσίου δισεκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου» και πρόσθεσε ότι οι αριθμοί είναι ατεκμηρίωτοι. Ειδικά για τα Γιάννενα, αναφέρει ότι στην περίπτωση που ελεγχθούν σχιστολιθικά κοιτάσματα, «οι έρευνες αυτές θα διοχετεύσουν ανεξέλεγκτα στον υδροφόρο ορίζοντα στα Ζαγοροχώρια, τα Μαστοροχώρια και την Κόνιτσα, κοκτέιλ τοξικών χημικών». Ο ευρωβουλευτής αναφέρει ότι στη Μεγάλη Βρετανία αντίστοιχες έρευνες για σχιστολιθικό αέριο «έχουν προκαλέσει σεισμούς, ενώ στις ΗΠΑ έχουν μολύνει ανεπανόρθωτα το νερό των περιοχών όπου γίνονται οι έρευνες νεκρώνοντας οικονομικές δραστηριότητες και γι’ αυτό πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο σε ερήμους».  Χτες στο μεταξύ, διαμαρτυρία έγινε και στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.
 [Το άρθρο "αλίευσε", από ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, η συγχωριανή μας Βασιλική Χασιώτη] 
Σχόλιο"ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ": Στο Παντεαμάρι υποψιάζομαι ότι κάτι έχει...!