Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Το προφίλ του νέου περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου

[Από   ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, 21/5/2014  εφημερίδα των Ιωαννίνων]

Το νέο περιφερειακό συμβούλιο, που αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου, είναι αρκετά διαφορετικό από το σημερινό που ήταν και το πρώτο βάσει «Καλλικράτη». Καταρχήν, θα υπάρχουν σε αυτό δύο περιφερειακοί σύμβουλοι της «Χρυσής Αυγής». Επιπλέον, οι συσχετισμοί των δυνάμεων αλλάζουν.


Εκτός από τη νικήτρια παράταξη, που διατηρεί 31 έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο, οι υπόλοιπες μοιράζονται ως εξής: Η παράταξη της Όλγας Γεροβασίλη παίρνει 10 έδρες, η παράταξη του Γιώργου Ζάψα 4 έδρες, η παράταξη της Όλυς Τσουμάνη 3 έδρες, η «Ελληνική Αυγή» 2 έδρες και η «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» 1 έδρα. Συνολικά οι έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο είναι 51. Από τις 51 έδρες, οι 25 πάνε σε Γιαννιώτες, οι 10 σε Αρτινούς, οι 9 σε Πρεβεζάνους και οι 7 σε Θεσπρωτούς περιφερειακούς συμβούλους. Ποια είναι τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις έδρες και που θα αποφασίζουν για την τύχη της Ηπείρου τα επόμενα πέντε χρόνια;



Καταρχάς, όσον αφορά τις έδρες, ξεκινώντας από τις μικρές παρατάξεις, τη μία έδρα της «Αριστερής Παρέμβασης» την καταλαμβάνει ο επικεφαλής της, ο Νίκος Ζήκος. Δυο έδρες, όπως προαναφέρθηκε, πηγαίνουν στην «Ελληνική Αυγή». Η μία καταλαμβάνεται από τον επικεφαλής της, τον Κωνσταντίνο Αναγνώστου, και η άλλη πηγαίνει στην Πρέβεζα, και στον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Μπαρτζώκα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», σύμφωνα με το σύστημα κατανομής των εδρών, δικαιούται τρεις έδρες. Η μία πηγαίνει στην επικεφαλής την Όλυ Τσουμάνη και οι άλλες δύο σε Πρέβεζα και Άρτα, όπως δείχνουν τα πράγματα. Άρα, οι δύο νέοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι ο Βασίλης Ζιώβας (υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Άρτας) και ο Κώστας Κωτσαντής (υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας). Τέσσερις είναι οι έδρες για τη «Συμμαχία Ηπειρωτών». Από την παράταξη αυτή στο νέο περιφερειακό συμβούλιο θα δώσουν το παρών ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας, ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης (υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων), ο Γιώργος Ζάκας (υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας) και ο Δημήτρης Χαμπίπης (υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Άρτας). Η «Ήπειρος Ανατροπής» θα έχει 10 έδρες. Η επικεφαλής κ. Γεροβασίλη και οι τέσσερις υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Τσίκαρης (Ιωαννίνων), Δημήτρης Κωνής (Πρέβεζας), Θωμάς Πάντος (Θεσπρωτίας) και Βασίλης Γιολδάσης (Άρτας) θα καταλάβουν τις μισές έδρες.  Οι υπόλοιπες έδρες φέρεται να κατανέμονται ως εξής: 2 στα Γιάννενα, 2 στην Άρτα, 1 στην Πρέβεζα. Με την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης να μην έχει ολοκληρωθεί αλλά να έχει φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο, στα Γιάννενα προηγούνται ο Κώστας Μπασιούκας και ο Σπύρος Πάικας, στην Άρτα η Τζένη Τραπαντζή-Κοίλια και ο Κωνσταντίνος Γκούντας και στην Πρέβεζα ο Μπάμπης Πάνης.

Οι πρώτοι της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης»
Οι συνολικά 31 έδρες της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» του κ. Καχριμάνη μοιράζονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ως εξής: 16 στα Γιάννενα, 5 στην Άρτα, 4 στην Πρέβεζα και 6 στη Θεσπρωτία. Στις έδρες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκλεγμένοι αντιπεριφερειάρχες. Οι αντιπεριφερειάρχες δηλαδή δεν προσμετρώνται ως περιφερειακοί σύμβουλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας γίνεται η μόνη περιοχή όπου η αντιπολίτευση υπερτερεί της συμπολίτευσης: 4 σύμβουλοι από την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» και 5 από τις υπόλοιπες παρατάξεις.
Στα Γιάννενα, λοιπόν, βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων για τη σταυροδοσία (463 από τα 472 εκλογικά τμήματα), οι πρώτοι «16» είναι: Γιάννης Καραμπίνας, Οδυσσέας Πότσης, Κωνσταντίνος Σιαράβας, Σταυρούλα Τσιάρα, Νατάσα Τύρου-Ούζα, Βασίλης Παπαχρήστου, Γιούλα Μητροκώστα, Νίκος Καττής, Κώστας Ντέτσικας και Βασίλης Γοργόλης. Ακολουθούν, Νίκος Παπαγρηγορίου, Γιάννης Λάζος, Μιχάλης Μπάγιας, Σταύρος Παργανάς, Κέλλυ Καραμάνη και Βασιλική Μπούμπα. Στην Άρτα οι πρώτοι «5» είναι: Γιάννης Κατέρης, Ντίνος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Βαρέλης, Αναστασία Σίμου-Τάσιου και Βασίλης Χουλιάρας. Στην Πρέβεζα οι «4» που προηγούνται, είναι: Μιχάλης Σπυρέλης, Χρήστος Γούσης, Περικλής Βασιλάκης και Νίκος Ανατολιωτάκης. Τέλος, στη Θεσπρωτία προηγούνται οι εξής «6»: Νίκος Κάτσιος, Απόστολος Βαγγέλης, Δημήτρης Δημάκος, Ηλιάνα Σπανοπούλου-Σάρρα, Αντιγόνη Φίλη και Αλκιβιάδης Λάμπρου.